Европа под карантина

Мрачни рекорди в редица страни

01.11.2020 | 12:00 Редактор: Таня Харизанова

Франция и Германия въведоха карантина. Карантина е въведена и в някои гръцки области, в това число - в близките до нас Серес и Солун.

Пред нова национална карантина са изправени Австрия и Чехия. Все повече европейски държави не изключват налагането на национална карантина заради растящия брой на случаите на Covid-19. Евролидерите са притеснени за трудните месеци, които предстоят.

Каква е картината към момента? Над 45 милиона са заразените с коронавирус по света. Починалите досега са над 1,1 милиона. Редица страни отбелязаха най-големия брой нови случаи от началото на епидемията. А във Франция националната карантина влезе вече в сила, частична такава има и в Гърция. В Португалия се издигат КПП-та по пътищата.

Германия регистрира рекордните над 18 000 случая на коронавирус за денонощие. От понеделник там влиза в сила частична карантина за период от четири седмици. Ресторантите, спортните и културните обекти ще бъдат затворени. Италия също отбеляза най-много болни за денонощие - над 26 800. Рекорд и в Съединените щати - прагът от 90 000 заразени за ден беше надминат. Французите вече ще могат да напускат дома си само, за да пазаруват храна и лекарства, да отидат на работа или по неотложни семейни причини. Училищата обаче остават отворени, а децата над шест години ще трябва да носят маски. Университетите няма да работят. Кафета и ресторанти също. Френското правителство ще въведе данъчно облекчение за собственици на имоти, за да опростят част от наема на затворени компании.

А на Острова се засилват очакванията, че ще бъде въведена пълна общонационална карантина. Проучване показа, че правителственият призив „Да се храним навън, за да помогнем на заведенията“ е довел до увеличаване на случаите на заразявания.

Как ще се отрази на икономиките в Европа това? Говорим с бившия зам.-министър на икономиката и бивш зам.-външен министър Милен Керемедчиев.

Целия разговор гледайте в предаването „Брюксел 1“ в събота, на 31 октомври, по Bulgaria on air!