До 50% от хората ще останат да работят дистанционно и след пандемията

Въпреки негативните ефекти на Ковид 53% от фирмите са увеличили заплатите

30.10.2020 | 11:15 Редактор: Юлия Христова
До 50% от хората ще останат да работят дистанционно и след пандемията

Една четвърт от фирмите в България са въвели гъвкави условия на труд по време на Ковид пандемията. Същият процент от компаниите възнамеряват тази политика да остане за постоянно и след здравната криза. Прогнозите са, че дистанционно ще работят средно 50% от служителите и след пандемията. Това са част от изводите от специално проучване на "Мърсър България“, проведено заради Ковид пандемията, в което участват 176 компании.

Курс към гъвкав трудов пазар

Под гъвкави условия на труд се разбира дистанционна работа и възможност за избор на начало и край на работното време, непълен работен ден или компресирана работна седмица от четири работни дни, уточняват авторите на изследването.

Около 63% от работодателите разработват стратегия именно в тази посока за в бъдеще. Около половината от мениджърите обмислят стратегии в посока автоматизиране на работните процеси и технологии. Други 28% се насочват към работа на проектен принцип, на граждански договор и други алтернативи. 

Според анкетата 57% от фирмите в България са въвели възможност за дистанционна работа заради COVID пандемията, като 37% вече са имали тази политика и преди това.

Около 66% от фирмите са предложили допълнителни инструменти за работа от вкъщи – телефон, компютър, онлайн обучение, еднократни бонуси и пари за офис оборудване за вкъщи.

Общо 67% от мениджърите смятат, че представянето на техните служители е по-добро и тяхната производителност се увеличава при работа от вкъщи.
На глобално ниво данните показват, че ако преди пандемията 25% от компаниите са предлагали дистанционна работа, по време на коронавирусната изолация над 75% организират дистанционен работен процес. Прогнозата е, че до 50% от хората ще останат да работят дистанционно и след пандемията от коронавирус и на глобално ниво.

Според данните на международно ниво 65% от служителите усещат доверието на работодателя си, когато работят при гъвкави условия на труд – основно в технологичния бизнес и по-малко в производствения сектор.

Ефектът на пандемията върху заплатите

Въпреки негативните ефекти на Ковид пандемията върху икономиката и пазара на труда в България 53% от фирмите са увеличили заплатите на служителите си според предварително заложените планове. Една част от работодателите са намалили или замразили възнагражденията, но като цяло 28% от компаниите на българския пазар са увеличили заплатите със забавяне от средно шест месеца. Други 6% от работодателите са намалили възнагражденията, като всички посочват, че това е временна мярка. 

Повече по темата четете на investor.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Работодателите трябва да са гъвкави Сигнализирай за неуместен коментар