Български лекар пита Борисов: Защо приложихте постепенно затваряне, а не пълно

Според института "Роберт Кох" епидемията е извън контрол

27.10.2020 | 19:50 Редактор: Искра Ангелова

Германия е шестата най-засегната страна в Европа от коронавируса. За последното денонощие страната е регистрирала над 11 000 случая. Какви са мерките в страната през очите на един български лекар на първа линия и закъснява ли България с ограничения?

Прогнозите са, че заразените в Германия могат да стигнат 20 000 на ден. А според института "Роберт Кох" епидемията е извън контрол. 

След 12-часово дежурство в болница в Северна Германия анестезиологът д-р Борис Таблов, който се бори на първа линия с вируса, следи новините от България с тревога. 

"Мерките ги определям с една дума - пълен хаос. Смятам, че правителството трябваше да бъде последователно и да взима решенията твърдо, както го правеше пролетта. А не непрекъснато да има сутрин една мярка - в първия вариант", коментира д-р Борис Таблов.

Реаниматорът, който от 10 години работи в Германия, написа и писмо до премиера. Задава и един въпрос - защо ЕС не взе решение да приложи тактиката на страни като Нова Зеландия, Япония, Виетнам и т.н., а  именно пълно затваряне, а не постепенно. 
 
"Много страни, в това число и България не е изключение, тичаме след бурята. До твърде късно и последствията", каза още той.

А силата, с която се завръща коронавирусът, е изненадала специалистите. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК