За 2 дни: 61 души от персонала на "Пирогов" са с коронавирус

Два етажа от здравното заведение ще бъдат отделени за пациенти с Ковид-19

27.10.2020 | 13:40 Редактор: Ивет Арабова

Два от етажите на спешната болница "Пирогов" ще бъдат отделени за лечение на пациенти с Ковид-19. За последните 48 часа най-голямата спешна болница у нас регистрира 61 души от персонала с коронавирус – това са лекари, медицински сестри и санитари.

Затова единият от етажите ще бъде предназначен единствено и само за тяхното лечение. В телевизионно интервю директорът на лечебното заведение проф. Асен Балтов обясни, че в отделението за Ковид -19 се грижат за други 79 пациенти.

Апел за помощ към бъдещите медици, както и към всички хора, които се занимават със санитарно-хигиенни дейности отправиха днес и от ВМА – следваща болница в столицата, която може да приеме пациенти с Kовид, ако капацитетът на "Пирогов" бъде надхвърлен. Все още няма официални данни за броят на заразените от персонала на военната болница, но по информация на Новините ON AIR такива има от почти всички отделения. 

В готовност да помогнат отново и незабавно както на "Пирогов", така и на ВМА са членовете на Асоциацията на студентите медици в България. Имат обаче и известни притеснения. 

"Няма централизирана структура, която да отговаря за доброволците, и те няма как да знаят, че в тази болница има нужда конкретно от тях, защото към всяка болница в момента се кандидатства отделно", обясни в ефира на "България сутрин" зам.-председателят на Асоциацията - Теодора Делчева.

Расте броят и на заразените медици в общинските болници на столицата. Недостиг на медици отчитат и в други градове на страната.

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК