Конференцията на Bloomberg TV Bulgaria: Нужни са повече публични инвестиции за излизане от кризата

Това стана ясно по време на  първото онлайн издание на единствената бизнес телевизия у нас

16.10.2020 | 16:25 Редактор: Ралица Братанова
Конференцията на Bloomberg TV Bulgaria: Нужни са повече публични инвестиции за излизане от кризата

За да излезе от кризата, наложена заради разпространението на коронавирус, България се нуждае от повече публични инвестиции. Това мнение изразиха участници в първото от поредицата онлайн издания на Годишната конференция на Bloomberg TV Bulgaria, която се проведе на 15 октомври и се излъчи на живо на сайта на единствената бизнес телевизия у нас, както и в каналите на Investor Media Group и социалните мрежи.

"Нямаме алтернатива в тази ситуация – трябват инвестиции от страна на публичния сектор. Той трябва почти да удвои инвестициите до 8% от БВП. Това не е лесна задача за икономика като нашата“, заяви Кристофор Павлов, главен икономист на УниКредит Булбанк. По думите му това е пътят, по който страната ни трябва да върви, като инвестициите трябва да се правят с поглед в по-далечното бъдеще. В студиото на Bloomberg TV Bulgaria експертите бяха категорични, че увеличаването на инвестициите от страна на публичния сектор ще увеличи и предпоставките за инвестиции и от страна на частния сектор.

 "Бързо трябва да увеличим институционалния капацитет – трябват проекти, които да спрат спада на заетостта и да помогнат на икономиката за утрешния ден“, обясни Павлов.

Според участниците в първото онлайн издание на Годишната конференция на Bloomberg TV Bulgaria най-сериозното предизвикателство през възстановяването на българската икономика е липсата на яснота какво следва по отношение на здравната тема.

"Никой още не знае какво ще стане, ако се повтори ситуацията с вируса“, уточни Георги Ганев, програмен директор по икономически въпроси към Центъра за либерални стратегии. По думите на Йордан Недев, директор инвестиции и M&A, член на Съвета на директорите на Sirma Group Holding JSC, ако ситуацията се повтори, бизнесът няма ясна визия за това какви действия да предприеме, за да я преодолее.

"На първо място може да се върви към контролиране на разходите“, заяви Недев в разговор с модератора Ивайло Лаков, журналист от Bloomberg TV Bulgaria.

Експертите са категорични, че ако не бъдат предприети допълнителни мерки за стимулиране на икономиката, спадът може да се задълбочи.

"Липсва убеденост, че видяхме възможно най-ефективното изразходване на средства за икономиката. Трябваше да има повече подкрепа за индустриалния сектор“, смята икономистът Георги Ганев.

Той припомни, че като процент от БВП мерките в България са съизмерими с тези в други държави в региона. Главният икономист на УниКредит Булбанк Кристофор Павлов посочи, че мерките, които се предприеха у нас в следствие от коронавируса, са в размер на под 2% от БВП.

"Анонсираните мерки са в размер на 5% от БВП за 2020 година, а само 2% от БВП. Другите страни се справят доста по-добре. Това е проблем, защото имаме криза, която протича много бързо, т.е., имаме рязък спад в икономиката“, уточни Павлов.

Според Йордан Недев, ако отново се наложи бизнесът да бъде "спрян“, то ще трябват много по- сериозни макроикономически мерки. По време на първото онлайн издание на Годишната конференция на Bloomberg TV Bulgaria експертите прогнозираха и как ще се развие икономиката през следващата година.

"Рисковете пред финансовия сектор не са големи, няма ги предпоставките за криза на ипотечния пазар, тъй като има значителни буфери от провизии и капитал“, обясни главният икономист на УниКредит Булбанк.

Георги Ганев обаче сподели по-песимистично виждане, според което държавният бюджет трябва да предвиди банкова криза заради постепенното натрупване на напрежение в банковия и финансовия сектор в резултат на затрудненията в реалния бизнес.

"Трябват буфери за посрещане на черен сценарий“, категоричен бе Ганев.

Цялото онлайн издание на Годишната конференция на Bloomberg TV Bulgaria може да гледате ТУК, както и в ефира на бизнес телевизията на 16 октомври, от 21:30 часа. Първото онлайн студио премина при огромен интерес – над 7200 уникални потребители посетиха каналите на Investor Media Group, където се излъчваше на живо онлайн студиото. В социалните мрежи то достигна и до над 18 000 души.

Следващото онлайн издание на Годишната конференция на Bloomberg TV Bulgaria ще се проведе на 22 октомври и ще отговори на въпроса как пандемията въздейства върху развитието на биотехнологичната индустрия. За да следите всичко актуално около конференцията, може да се регистрирате
безплатно на https://tnbt.bloombergtv.bg/.

Генерален партньор на годишната конференция на Bloomberg TV Bulgaria е Real Finance, основен партньор е Sirma. Поредицата онлайн събития се провеждат с подкрепата на Allterco Robotics и А1. Медийни партньори са Investor.bg, Dnes.bg, Money.bg, „Мениджър“.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК