Болниците в Благоевград и Сандански достигат критичен праг

Тежка остава ситуацията и в Търговище

16.10.2020 | 13:30 Редактор: Ивет Арабова

Лавинообразно продължава да расте броят на новозаразените - 914 случая за денонощието - със 100 повече от вчера. Ръст и на заразените медици, има и още един починал лекар - началникът на отделението по химиотерапия във Враца - д-р Лишковска. 

Към момента в болничните заведения в Благоевградско се лекуват 152-ма пациенти. Четирима от тях са на кислородна терапия в интензивни отделения, останалите са с бронхопневмонии. Проблемът е, че липсват достатъчно квалифицирани медици. 

"Това е проблем за цялата страна, тук мога да кажа, че в инфекциозните отделения, където ги има в областта, Благоевград, Гоце Делчев и Петрич - там работи само по един специалист – разбира, се помагат на тези специалисти, но да не говорим за Сандански и Разлог, които нямат такива", обясни д-р Веселка Мончев от РЗИ-Благоевград.

В Благоевград и Сандански болниците са на критичния праг, а отделенията в Гоце Делчев и Разлог вече са заети изцяло.

 Кризисният щаб е в готовност за нови мерки , ако случаите на коронавирус в областта продължат да се увеличават.

"Днес се разкрива допълнително отделение в болницата в Търговище, което ще поеме неизяснените случаи. Всъщност, когато човек постъпи с оплаквания, той ще бъде настанен в това триажно отделение, докато му се направят изследванията, докато му се направят тестовете, и след това ще бъде разпределен в зависимост от тежестта на заболяването", каза в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR кметът на Търговище д-р Дарин Димитров.

Той изрази надежда, че двама от медиците, които пуснаха молби за напускане, ще продължат да работят в търговищката болница.

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Данчо, ти като гледам на училище не си ходил. Виж,друго е на кръчма, дискотека,мач Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
Данчо
преди 3 години
Нали това ви беше целта да съберете учинеците в училищата за да се распустрани вируса Сигнализирай за неуместен коментар