България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кметът на Търговище: Разпространението на Ковид-19 вече е дифузно

Д-р Дарин Димитров се надява градът да излезе от червената зона до 10 дни

16.10.2020 | 08:47 Редактор: Ивет Арабова

Благоевград и Търговище светят в червено заради увеличените случаи на коронавирус от последните дни. Вчера здравният министър проф. Ангелов препоръча да се избягват пътуванията до двата областни града, а в Търговище приложиха локални мерки - включително затваряне на пенсионерски клубове и онлайн обучение в няколко училища.

Има ли още незаети легла в Ковид-отделението и как ще се справят с тежката ситуация? 

"Разкрити са легла в болниците в Попово и Омуртаг. 45 са новите случаи за цялата област. Допълнително отделение се разкрива в болницата в Търговище, което ще поеме неизяснените случаи", каза кметът на Търговище д-р Дарин Димитров в ефира на "България сутрин".

По думите му борбата с епидемията не се свежда само до болничните легла, а и до ограничителните мерки, които вече са започнали да предприемат в областта.

"Затворихме две училища за 2 дни за дезинфекция. Явно се е получило заразяване между учениците. Децата го карат почти безсимптомно, при родителите заболяването се прекарва по-тежко. Всеки ден мониторираме процеса, засега онлайн обучението в тях е до понеделник. Важно е да запазим учителите", подчерта д-р Дарин Димитров.

Според него разпространението вече не е толкова огнищно, а дифузно. 

"Апелирам към моите съграждани да ограничат ходенето на театри, ресторанти. В градовете, в които няма толкова хора с имунитет, вирусът върлува по-тежко. След 10 дни ще излезем от червения сектор, след този пик ще навлезем в силен сезон. Хората са притеснени, носят маските по правилния начин", посочи кметът на областния град.

Стана ясно още, че двама лекари от инфекциозното отделение на болницата в Търговище са подали молби за напускане.

"Почти няма откъде да вземем специалисти по инфекциозни болести. Те са много малко, но Ковид-19 се лекува от всички специалисти. БЛС вече прави алгоритъм за лечение, то става все по-прозрачно за всички", отбеляза д-р Димитров в ефира на Bulgaria ON AIR. 

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Че в Търговище има ли театър? Сигнализирай за неуместен коментар