Икономист: Икономиката ни е по-малко засегната от пандемията, отколкото се очакваше

Пандемията има множество икономически изражения

14.10.2020 | 21:10 Редактор: Калина Донкова

При по-нисък икономически спад в условията на пандемията от коронавирус, възстановяването през 2021 г. ще е по-бавно. 

Това коментира икономистът Георги Ганев в предаването "Директно". 

По думите му към момента наблюденията показват, че икономиката на България е по-малко засегната от здравната криза, отколкото очакваха експертите в началото на епидемията. 

Все още обаче не се наблюдава съвземане в стопанско отношение. Не така изглеждат нещата при пазара на труда, където нивата на безработицата започнаха да се стабилизират и прогнозите са доста по-оптимистични, коментира още Ганев.

Световната банка ревизира нагоре икономическата си прогноза за България на -5.1% спад на БВП през 2020 г. като предходният процент беше  -6.2 на сто. 

Това ще забави темпът на възстановяване през следващата година. Сега експертите прогнозират ръст на БВП с 3.9%, докато преди това  той беше 4.3%. 

Данните са от доклад на Световната банка относно последиците от Ковид-19. 

По-добрите прогнози се дължат на по-слабия от очакването икономически ефект на кризата у нас и в Европа.  

Коронавирусът разлюля световната икономика и продължава да поставя много въпросителни след себе си.  

По време на петата годишна конференция на единствената бизнес телевизия Bloomberg TV Bulgaria експерти, анализатори и финансисти ще търсят изход за излизане от тежката криза. Тази година Годишната конференция ще се проведе под формата на четири онлайн дискусии, които ще се състоят на 15, 22 и 29 октомври, а финалът ще бъде на 5 ноември. 

Тема на разговорите ще бъдат водещите икономически събития, променящи България и света, въздействието на коронавируса върху биотехнологичната индустрия и кои са последните космически иновации. . 

Как изглежда българската икономика към днешна дата и кога ще излезем от кризата? Разговор по темата с икономистът Георги Ганев в предаването ‘‘Директно‘‘ по Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК