В пандемична обстановка: Два сценария за икономиката ни през 2021 г.

За столицата се очаква евентуално повишаване на доходите в някои сектори

14.10.2020 | 18:11 Редактор: Ралица Братанова

В условията на пандемията сценариите за развитието на икономиката през следващата година са два. Базисен - без особени промени, или негативен. За столицата се очаква и евентуално повишаване на доходите в някои сектори. 

При по-положителния сценарий в национален план се предвижда нормализиране на икономиката. В него можем да мислим за относително бързо възстановяване - до 2021 година. 

Заради непредвидимостта на европейските икономики в коронакризата и неясната вътрешна среда, у нас има и по-негативен и непредвидим сценарии. 
 
"Вече трябва да разсъждаваме как живеем с вируса извън директните забрани на правителството, тоест какво правим, ако хората наистина са болни и стоят вкъщи 20 дни и не могат да ходят на работа", коментира Лъчезар Богданов от Института за пазарна икономика. 

Въпреки това, очакванията на икономистите са да преодолеем кризата без силни сътресения. 

Кризата се е отразила сериозно и на София, която произвежда 40% от брутния вътрешен продукт на страната. С 23 милиона са намалели приходите към общинската хазна, с 94% се е сринал трафикът през столичното летище, туристическият сектор почти не е работил по време на извънредното положение. Затова се предвижда до края на годината и още една актуализация на софийския бюджет.

И за София сценариите за догодина са два - при първия пандемията съществува, но мерките са леки и без сериозни ограничения върху стопанската дейност, тогава може да се говори и за ръст на приходите. А при негативния се очаква сериозен спад от данъчните приходи, подобно на ситуацията от април тази година. 

Независимо накъде ще поеме икономиката, в столицата се очаква заплатите да нараснат основно в два сектора - държавния и дигиталния.

Вижте още в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК