Вирусолог: Ако маските бяха вредни, нямаше да има живи лекари и сестри

Според проф. Радостина Александрова не трябва да изпадаме в параноя

12.10.2020 | 21:30 Редактор: Ивет Арабова

Няколко дни с рекордни нива на заразени с коронавирус бяха отчетени миналата седмица. Ще има ли по-строги мерки за овладяването на заразата? 

"Цифрите, които виждаме не са обнадеждаващи. Лекарите са изключително изморени. Ситуацията е притеснителна в това отношение. До края на август над 7 000 медици загубиха живота си", каза вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в студиото на "Денят ON AIR".

Тя отбеляза, че има ръст на заразените не само у нас, а в цяла Европа. Лятото пък бил най-благоприятният период за опазване от подобни вируси, защото повече сме на открито.

"Сега се връщаме към обичайния си живот за тази част на годината. Колкото по-често общуваме помежду си, по-близо и на затворено пространство, толкова повече нараства възможността да се заразим. Мерките са безобидни и не са трудни за изпълнение - физическата дистанция, носенето на маски, хигиената и проследяването на контактите на инфектиран. Заедно тези мерки могат да ни предпазят", смята тя.

Проф. Александрова добави, че хирургическите маски в последните десетилетия се носят от много лекари и зъболекари. 

"Ако те бяха вредни, нямаше да има живи лекари и сестри. Особено на закрито и където няма възможност за проветряване и дистанция, препоръчвам носенето на маски. Когато хората са на открито, шансът да се заразят е една идея по-малък", посочи проф. Александрова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя коментира и бъдещите тестове, които ще са комбинирани - и за коронавирус, и за грип.

"Правенето на такъв тест дава информация, но винаги човек трябва да има и едно наум. Тестът може да е отрицателен, ако човек не е изградил антитела и става дума за имунологичен тест. Интерпретирането на тези резултати е част от поставянето на диагнозата. Ковид-19 има много лица и по-притеснителните хора биха могли да интерпретират всеки симптом. Грипът също е сериозно заболяване, недопускайки да се разболеем от грип, ще спестим допълнително и сериозно натоварване на здравната система. Не трябва да изпадаме в параноя", подчерта вирусологът.

Проф. Александрова допълни, че "Ремдесивир" и "Дексаметазон" са показали своята ефективност, а "Дексаметазон" показал, че може да намали смъртността при хора в тежко състояние. 

"Лечението с кръвна плазма се прилага вече почти 100 години. Има заболявания, за които все още няма ваксини. Ефективността му се основава в това, че в организма на излекуваните има т. нар неутрализиращи антитела", обясни вирусологът.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
0 rate up comment rate down comment 0
Някоя си
преди 3 години
Та тогава, в 1918 смъртни случаи от тези две болести е имало единствено и само сред "ваксинираните". БигФарма се разбира с докторята да се мълчи за това, а Римският клуб решава да го използва и Билдерберг кръгът доразработва стратегията 7/8 и мнимата пландемия е един от начините за психиране на населението и пълното му подчинение и въвеждане на подобна "ваксина", която напълно занулява имунната система - видяхме го в Италия и Испания Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 0
Някоя си
преди 3 години
Не зная госпожата как е стигнала до БАН, но определено е срам за БАН, ако изобщо БАН все още може да се нарича средище на наука, а не на платени изказвания и "проучвания". Въпросната госпожа да се бе поинтересувала кога започва да се говори за испански грип, щеше да откире, че в печатно издание на енциклопедия Британика се появява едва в 1998, а съвременници на събитието пишат за недоизтествана за странични явления двувалентна ваксина срещу тиф и дифтерия (ако не бъркам заболяванията), прилагана Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Ако помагаха- нямаше да има нито еедин заразен Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
изказва се ноподготвена!на колко часа ,трябва да се сменят маските? Сигнализирай за неуместен коментар