Здравната система не е застрашена при сегашното ниво на заразяване

Д-р не препоръчва изкуствено стимулиране на имунната система с препарати

12.10.2020 | 10:51 Редактор: Ивет Арабова
Здравната система не е застрашена при сегашното ниво на заразяване

"Общата бройка на активни случаи е много по-голяма, отколкото беше преди време. Процентът зависи от това колко тестове се правят и по какви поводи се правят. До скоро се тестваха хора, които отиваха на екскурзия, а сега вече правим повече тестове на хора, които са с оплаквания и симптоми", каза пред БНР пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Той подчерта, че промените в цифрите не се дължи на разлика във вируса, а в нашето поведение. 

По думите на медика здравната система не е застрашена при сегашното ниво на заразяване, но той изтъкна като притеснителен факт високата бройка на заразени медици.

"Колкото и да се спазват мерките и да се носят лични предпазни средства, винаги може да се пропука системата", уточни експертът и посочи, че не толкова притеснителна бройката на заразените медици, а на боледуващите заради заразата.

Д-р Симидчиев беше категоричен, че разпространяващите се твърдения, че маските са опасни за здравето не почиват на никакви научни доказателства.

"Като общество трябва да носим маски, а не като индивиди, което значи всички да носим маски, защото това не вреди на здравето. Вирусът ни даде прекрасна възможност да мислим като общество, а не като индивиди, но не всички успяват бързо да се променят", отбеляза пулмологът.

Здравният експерт не препоръча изкуствено стимулиране на имунната система с препарати, дори предупреди, че при силен имунен отговор на организма заболяването протича по-тежко.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 11 месеца
Дано се размине поредната вълна Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 11 месеца
Значи носим си маските, мием си ръцете, не се паникьосваме и не се тъпчем с джинджифил. Сигнализирай за неуместен коментар