Учени откриха как да удължат живота на маските за еднократна употреба

Те трябва да бъдат поставени в хартиен плик за една седмица

12.10.2020 | 18:18 Редактор: Ивет Арабова
Учени откриха как да удължат живота на маските за еднократна употреба

Френски учени откриха начин как да удължат живота на хирургическите маски за еднократна употреба, масово използвани за предпазване от новия коронавирус. Решението – да бъдат поставени в хартиен плик за срок от една седмица, съобщава френският вестник L’Express.

"Анализирахме наличната научна литература и стигнахме до заключението, че можем да препоръчаме на хората да поставят маските в хартиени пликове за една седмица, преди да ги използва повторно“, каза Вирджини Куртие-Оргозо, водещ изследовател в Националния център за научни изследвания (CNRS), пред френското издание. Тя е член на общността Adios Corona, която има за цел да популяризира научните изследвания, свързани с Ковид-19. 

Според Куртие-Оргозо "техниката на плика“ в повечето случаи е достатъчна, за да "унищожи всички възможни следи от коронавирус от вече износена маска“. Въпреки че здравните власти не препоръчват повторно използване на хирургическите маски, този метод позволява да се грижите за здравето си, да намалите финансовите разходи и най-важното – според изданието - да причините по-малко вреда на околната среда.

Както обяснява Куртие-Оргозо, хирургическите маски се правят от пластмасови нановлакна, така че им трябват няколкостотин години, за да се разложат. Във всички страни по света те вече се срещат навсякъде - по улиците, в градини, реки, океани. Еднократните маски са опасни за животните и под формата на микропластмаси замърсяват въздуха, водата и тровят хората, предава "Фокус".

Изследователите са изчислили, че ако всеки французин носи по една маска на ден, то до края на годината ще има 100 хиляди тона нерециклируеми пластмасови отпадъци. Освен това за производството на полипропилен, от който са направени маските, е необходим петрол. По този начин повторната употреба на хирургическите ще доведе до значителни икономии: семейство от 2-3 души ще се нуждае само от една кутия с 50 маски годишно.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК