Избраха със скандал Андреев за шеф на ЦИК, той не обясни за машините

От БСП останаха недоволни от него

09.10.2020 | 11:22 Редактор: Тодор Петров

Новият председател на ЦИК - Алексанъдр Андреев, бе избран със скандал в парламента. Опозицията не остана доволна от него, защото не получи отговори на поставените въпроси, свързани с организацията на машинният вот на предстоящите избори през март.

Мнозинството подкрепи кандидатурата на Александър Андреев за председател на Централната избирателна комисия. Той беше единственият номиниран за поста и бе избран със 119 гласа "за", 54 "против" и 0 въздържали се.

Кандидатурата на Андреев е на неправителствена организация - Федерацията на независимите студентски дружества, но бе припозната от ГЕРБ. 

От левицата и от ДПС настояха да получат конкретни отговори от него за организацията на предстоящия вот, но Андреев лаконично обясни, че ЦИК е колективен орган, който организира и провежда изборите и не би могъл той да даде отговори на въпросите, защото те ще са решение на цялата комисия. Той увери, че ЦИК ще спази закона такъв, какъвто е приет от НС.

"Предишният председател подаде оставка, защото парламентът прехвърли изцяло отговорността за машинното гласуване на ЦИК. Андреев вчера призна за множество недъзи в изборния процес, но не даде предложения как да бъдат преодолени“, коментира Надя Клисурска от БСП.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Не искаме машинно гласуване Сигнализирай за неуместен коментар