България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Има ли необучени членове на секционни избирателни комисии?

"Ние не разполагаме с хора, които са безпристрастни и експерти", каза Ваня Нушева

09.10.2020 | 09:25 Редактор: Искра Ангелова

Напролет ще гласуваме и с машини, и с хартиени бюлетини. Управляващите не приеха критиките на президента и утвърдиха окончателно новите изборни правила. 

"Няма как да се отмени темата за нови промени в изборното законодателство, защото когато се правят промени, те трябва да дават адекватен отговор на проблемите. Законът да решава проблемите, които са възникнали в изборния процес. За съжаление, тези промени са много далеч от същината на проблемите в изборния процес в страната", каза Ваня Нушева от "Прозрачност без граници" в студиото на "България сутрин".

Според нея когато оценяваме какви са факторите, за да имаме честни и прозрачни избори, не трябва да пропускаме политическата роля на партиите.

"Ако се съсредоточим върху темата за законодателството, то няма как да отминем с лека ръка проблемите, свързани с недобрата работа на секционните избирателни комисии. Как избираме тези членове на комисиите, как се обучават и в законодателството има ли достатъчно добри бариери срещу участието на необучени членове на секционни комисии?", попита Нушева от ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя смята, че ние не разполагаме с хора, които са безпристрастни и експерти.

"Едно от предложенията, което беше не само на наблюдателите, но и членове на ЦИК, е да не могат да бъдат заменяни членове на секционните комисии без да са обучени. Странно е нежеланието на народните представители да опитат да разгледат в дълбочина проблемите в изборния процес. Преди два дни "Прозрачност без граници" проведе дискусия относно какви са нужните промени в него", допълни Нушева.

Тя смята, че машините не могат да бъдат гаранция за честен вот.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК