Здравният министър: Спокойно, няма да затягаме мерките

Ниски нива на заболеваемост сред учениците и учителите, посочи проф. Костадин Ангелов

08.10.2020 | 10:14 Редактор: Тодор Петров

Здравният министър проф. Костадин Ангелов призова българските граждани да бъдат спокойни относно разпространението на коронавируса у нас.

"Към настоящия момент не се налага затягане на мерките, нито нови мерки. Единствено ще бъде упражняван контрол към спазване на настоящите мерки", заяви той на брифинг в Министерството на здравеопазването.

"За да говорим за математически модел, трябва да мине период от 2 седмици. Към момента данните са от една седмица и не можем да направим точно заключение", каза още министърът.

Министър Ангелов съобщи, че имаме 1033 случая на хоспитализирани пациенти с коронавирусна инфекция, от които 53-ма са в интензивни отделения. Към 7 октомври леглата за терапевтично лечение са 7307, а броят на леглата за коронавирусно лечение са 1108. Заетостта на леглата от пациенти, които се нуждаят от интензивно лечение, е едва 5%.

Наблюдава се увеличение на медицинския персонал, който дава положителни проби за коронавирус. Те са 1263-ма от началото на епидемията. Активните случаи са 278, като в лечебни заведения са 43-ма медици, шестима са в интензивни отделения, стана ясно още от изказването на проф. Ангелов.

"Към днешния ден имаме 101 деца от градини и ученици с положителни тестове, карантинирани са 3268. Учителите в детските градини и училищата с коронавирус са 133-ма, карантинирани са 119. На 1000 паралелки 3 са карантинирани и не ходят на училище. Имаме абсолютно ниски нива на заболеваемост сред учениците и учителите", заяви още здравният министър проф. Ангелов.

При пациентите с коронавирус, поставени под домашна карантина, няма да се изисква извършването на PCR тест след 14-ия ден. Хоспитализираните пациенти се проследяват от медицинския персонал и за всеки случай се действа индивидуално, съобщи той.

"Всички са уморени, но лекарите и сестрите са бойци, нито един от тях няма да се откаже. Благодарение на тях ние се справяме до момента, отчитаме умората им", заяви проф. Ангелов.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Абе както днес казват спокойно така утре ще кажат бум...сега медицински персонал се е увеличил с положителни тестове утре учители...даноуспеемда овладеем контролирано вируса... Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 3 години
Стига с това затваряне Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Нищо не трябва да затваряте. Гледайте какво стана след първите мерки... Сигнализирай за неуместен коментар