Ферма стана първото огнище на африканската чума по свинете в Ловешко

Над 550 прасета ще бъдат умъртвени и загробени

02.10.2020 | 19:37 Редактор: Ивет Арабова

Първо огнище на Африканска чума по свинете в Ловешко. Заразата е установена в индустриална ферма в село Горно трапе след сигнал за повишена смъртност в свинекомплекса. Незабавно е била организирана проверка и вземане на проби от свинете.

Няколко прасета от свинефермата близо до Троян са починали, това е и причината да бъдат взети проби за африканска чума, които се оказват положителни. Над 550 прасета предстои да бъдат умъртвени и загробени. Днес започна подготовката на терена, където свинете ще бъдат загробени. Екипи на Областната дирекция по безопасност на храните съвместно с представители на община Ловеч и Троян са отцепили периметъра около заразената свинеферма. 

Собствениците на заразения свинекомплекс в Горно трапе имат още един в съседно село. В късния следобед стана ясно, че пробите от втората свинеферма е отрицателна. Предстои провеждането на епизоотично проучване за откриване на потенциалния източник на инфекцията и начина на заразяване на фермата. От Община Троян съобщиха, че са взели необходимите мерки, за да не се разпространи заразата. 

Вижте повече в репортажа на Рени Минкова.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Да му се не види...вече ще повярвам в световната конспирация, че искат да ни уморят от глад и болести...пак започнаха свинете...нали след два месеца е Коледа и ще ни казват къде да стоим и какво да ядем.... Сигнализирай за неуместен коментар