Проверки установяват нивото на замърсеност на столичния въздух

Според експерти водещата причина за запрашаването са непочистените строителни обекти и машини

01.10.2020 | 20:05 Редактор: Георги Камарашев

С началото на студените месеци и отоплението на твърдо гориво качеството на атмосферния въздух се влошава. Друг основен замърсител са строителните обекти, които не спазват правилата. Въпреки че глобите достигат до 20 000 лв., нарушители не липсват. 

Освен, че квадратният метър в София е най-скъп, се оказва, че е и един от най-застроените. От началото на годината в столицата е имало над 1000 строителни площадки. "Кръстова вада" е един от скъпите и динамично развиващи се жилищни райони, където камионите, багерите и крановете са ежедневие. Проверките за замърсяване също.

"От началото на годината имаме над 600 сигнала, като те касаят различен тип нарушения. Преди да излезе от частния имот следва ходовата час да бъде почистена от устройства, които се монтират за тази цел и би следвало да излиза в един по чист вид от строежа. Проверяваме с екип на Столичния инспекторат строителни площадки на случаен принцип. Оказва се нарушения и замърсители не липсват", заяви Вангел Михалев, главен експерт в район "Триадица".

Старши инспекторът към Столичния инспекторат Максим Грънчовски пък каза, че водещата причина за запрашаването на столичния въздух са непочистените строителни обекти и машини.

"Нарушения има – обичайните. Няма изградена плътна строителна ограда от всички стени, няма устройство за измиване на ходовата част на всички излизащи от обекта машини – излизат камионите пълни, цапат улицата, нацапали са и "Черни връх". От началото на годината проверките са над 1800, а актовете над 400, като 141 са на фирми, а над 260 са за физическите лица. Според експертите непочистените строителни обекти и машини са основна предпоставка за запрашаване на въздуха", обясни той.

Само за септември са направени 140 проверки, като нарушения са констатирани при 1/3 от проверените обекти.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК