След проверки: Няма сериозно замърсяване на въздуха в Русе

Преди дни екоминистърът назначи проверка на предприятията в града

30.09.2020 | 14:21 Редактор: Георги Камарашев

Сериозно замърсяване на въздуха в Русе няма. Това е констатацията на екоинспекцията след направените проверки на предприятията в региона. Те бяха назначени от министъра на околната среда и водите - след сигнали на граждани и неправителствени организации.

Преди дни екоминистърът назначи проверка на предприятията в града. Той възложи въвеждането на постоянен видеоконтрол след близо 10-дневна проверка на потенциалните замърсители.

"По данни на регионалната инспекция се оказва, че няма завишение на нормите . Гражданите и обществеността подават сигнали, имат твърдения за замърсяване на въздуха. От друга страна институциите не установяват такива норми", заяви  общинският съветник Дауд Ибрям.

Други данни, представени на заседанието показват завишение в някои от показателите. 

"Анализът който вчера показахме на обществеността показа, че има замърсяване. Използвахме данни със свободен достъп. Тези данни показват, че през последните 3 седмици е имало 6 пъти превишаване на едно от химичните съединения", каза екоактивистът Иван Белчев. 

Към действащите към момента мерки и способи за контрол на замърсяването от РИОСВ предложиха добавяне на Диференцираната оптична система, която не е работила от 2012 г. насам. Подобна система има в Свищов, Бургас и Силистра.

Поети са ангажименти от страна на отговорните институции да отговарят на граждански въпроси.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК