Изнесоха протестиращите от сградата на Народното събрание (+снимки)

В линейка пред парламента е детето на една от майките от "Системата ни убива"

16.09.2020 | 18:55 Редактор: Ивет Арабова

От сградата на Народното събрание бяха изнесени протестиращите от "Системата ни убива", които се бяха барикадирали. В линейка пред парламента беше прегледан 25-годишният Христо, който е в инвалидна количка и е получил криза. 

"Сложиха си ръкавици, само чувалите им липсваха. Христо е в линейката, направи криза и шок", каза Вера Иванова от "Системата ни убива". В момента в сградата на Народното събрание вече няма протестиращи. Повече от 7 часа продължи протестът на майките от "Системата ни убива" в парламента. Те искаха да присъстват на заседание на една от парламентарните комисии.

Te поискаха народните представители да положат подпис под декларация, с която да подкрепят призивите им за оставка на кабинета и главния прокурор, предсрочно прекратяване на мандата си и да се обявят против промените в Конституцията. "Отношението на Цвета Караянчева към хората с увреждания, това, което направи – гаврата днес, че Христо не е допуснат до тоалетната, която е ето там, показва, че ние няма да отстъпим от исканията си", обясни Вера Иванова от "Системата ни убива".

Исканията на протестиращите все пак стигнаха до председателя на парламента Цвета Караянчева., която обеща да бъдат насрочени срещи с депутатите в периода, който е зададен в писмото на демонстрантите – от 16 до 18 септември. 

"Аз не виждам причина дамите да стоят пред пропуска, защото те нямат други искания освен това, което е. Няма да позволя в НС да се правят провокации. Не бива да допускаме това, което се случи с барикадираните сестри. Призовавам НСО също да си свършат работата и да уведомяват гражданите за моите разпоредби", апелира Караянчева.

Няколко часа след призива, НСО започна да извежда майките от "Системата ни убива" и от "Изправи се.бг" Шишета полетяха към кордона жандармеристи и полицаи. Медици от спешна помощ дойдоха и прегледаха момчето в инвалидна количка Христо, което получило криза в Народното събрание.  

Началото на 70-ия ден на антиправителствените протести започна с края на акцията в Народното събрание, като протестиращите затвориха булевард "Дондуков". Демонстрантите вече са на Орлов мост след традиционното си шествие от Тригълника на властта.

От Националната служба за охрана излязоха с позиция относно случилото се:

На основание чл. 27 от Закона за Националната служба за охрана и във връзка с чл. 5, ал. 2 и чл. 13 и чл. 23а от Правилника за вътрешния ред на Народното събрание на Република България, служители на НСО, в тясна координация с Министерството на вътрешните работи, изведоха принудително група граждани, които в нарушение на посочените разпоредби отказаха да напуснат охраняем от НСО обект - сграда на Народното събрание. Националната служба за охрана спазва стриктно приложимия към дейността и функциите ѝ закон и съответните подзаконови нормативни актове. НСО няма да допусне да бъде употребявана за политически цели и ще се противопостави остро на всякакви опити в тази посока.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК