Протестиращи от "Системата ни убива" и "Изправи се.БГ" се барикадираха в НС

Те искаха да присъстват на заседание на енергийната парламентарна комисия

16.09.2020 | 17:37 Редактор: Ивет Арабова

Протестиращи от формацията на Мая Манолова "Изправи се.БГ" и майки от "Системата ни убива" се опитаха да влязат в Народното събрание и да присъстват на заседание на енергийната парламентарна комисия. Те не бяха допуснати и затова направиха своеобразна барикада, като отказаха да излязат от сградата. В момента в сградата на НС няма протестиращи.

Това доведе до повишаване на напрежението. Исканията на протестиращите достигнаха до председателя на парламента, която обеща да бъдат насрочени срещи с депутатите в периода, който е зададен в писмото на демонстрантите – от 16 до 18 септември. Въпреки това те отказаха да напуснат. Блокираха и входа на парламента отвън.

"Не виждам причина дамите да стоят пред пропуска, защото те нямат други искания освен това, което е. Няма да позволя в НС да се правят провокации. Не бива да допускаме това, което се случи с барикадираните сестри. Призовавам НСО също да си свършат работата и да уведомяват гражданите за моите разпоредби", коментира председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Разпоредбите на Караянчева обаче не разубедиха протестиращите. Част от тях останаха с часове във фоайето на парламента Протестиращи блокираха входа на парламента и отвън, където посрещнаха представители на Националния оперативен щаб и СДВР с призив за разговор, но такъв не беше осъществен. 

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК