Пробутват сирене със съдържание на свинска мас

Потребители се оплакват от лошия вкус на млечните продукти

16.09.2020 | 22:50 Редактор: Виктория Гетова
Пробутват сирене със съдържание на свинска мас

Евтино сирене, опаковано във фолио, със силен вкус на свинска мас пробутват в голяма верига хипермаркети, оплака се потребителка от София.

Продуктът изобщо не ставал за ядене заради ужасно неприятния си вкус.

"Дори синът ми не пожела да докосне сандвичите, които му направих за закуска", оплака се жената, която е сигурна, че производителите вече заместват млякото не само с палма, но и със свинската мазнина.

"Не бих се учудил, ако някой местен иноватор наистина прави това", коментира д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните.  

"Ако в сиренето се използва мас, трябва да се направи хидрогениране или да се сложат различни видове добавки, за да се държи то твърдо и във форма", обяснява той.

Според д-р Иванов част от производителите бутат в сиренето различни заместители, за да "го напълнят със съдържание".

"Възможно е някой да е имал залежала свинска мас подръка, която иначе е трябвало да изхвърли", каза още експертът и добави, че това може да се хване с лабораторни изследвания.

По думите му обаче най-разпространените шашми са две - заместване на млякото с палма, която е по-евтина, а отскоро тенденцията е да се слага вода.

Припомняме, че наскоро изследване на "Активни потребители" хвана над 70% водно съдържание в 16 марки сирене от общо 30 анализирани продукта.

В 10 от пробите водното съдържание е било между 62 и 70%. БДС допуска максимално водно съдържание от максимум 54%. От "Активни потребители" дори поискаха нормативни промени, според които сиренето със завишено съдържание на вода да се продава при продукта с палма, предава "Монитор".

"Палмовото масло очевидно излиза от мода, защото правилата се затегнаха. Освен това, ако е обявено наличието му в продуктите, потребителите не го купуват", коментира шефът на "Активни потребители" Богомил Николов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК