Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

"Активни потребители": Имитации на млечни продукти попадат в менюто ни ежедневно

Специалистите призовават за повече граждански сигнали при нередности в храните

21.10.2019 | 22:20 Редактор: Виктория Гетова

Всяка година над 10 хил. тона имитиращи продукти продължават да се изнасят от мандрите, отчитат от  българските митници. Тези количества обаче продължават да циркулират на родния пазар.
 

Националната асоциация "Активни потребители" направи проверка на 15 софийски обекта, продаващи тестени закуски приготвени на място.

Тествани са баници със сирене, но в нито една проба, взета от обектите, не е открито истинско сирене.

"Всички банички, които купихме бяха с етикет, че са със сирене. В една дори нямаше пълнеж, което означава, че имитацията се е разтопила", разясни Богомил Николов, изпълнителен директор на "Активни потребители" в "Денят ON AIR".

Той призова гражданите да бъдат активни и да сигнализират за нередности при храните. По данни на отчет на Агенцията по храните от граждани са постъпили само 18 сигнала от общо стотици налични.

"Има два подхода за решаване на проблема - да натискаме институциите, докато не ги научим да бъдат по-отговорни и да бъдем самите ние по-информирани, защото човек, който се интересува къде са рисковете, гледа да ги избягва", подчерта още Николов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Вижте видеото с целия разговор.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК.