Потресаващи кадри: Санитари пренасят пациент в найлон в болницата в Ямбол

Над 40 г. в града чакат довършването на нов здравен комплекс

11.09.2020 | 18:00 Редактор: Ивет Арабова

Видео как санитари пренасят в найлон пациент в ямболската болница скандализира социалните мрежи. Материалната база на областната многопрофилна болница "Св. Пантелеймон“ в Ямбол е една от най-лошите в страната. Над 40 години в града чакат довършването на нов болничен комплекс. 

Кадрите на пренасяне на пациент с найлон, вместо носилка в ямболската болница заснема синът на болния.

"С една мушама, в 21-ви век! Аз се принудих да помогна на медицинския персонал и го качихме до четвъртия етаж. Аз не можех да говоря, просто бях потресен от това, което се случва тук в България", споделя Петър Петков.

Пациентът е бил в тежко състояние, с карцином и в кома. Трябвало е да бъде настанен в Белодробното отделение на областната болница. Там е починал по-късно, разказва синът му. "Ако е имало асансьор и ако е имало начин как да го пренесем, може би баща ми щеше да е все още жив", казва Петър.

Абсурдният начин на пренасяне е единствен за пациентите в тежко състояние, обясниха от болничното ръководство. "И този човек не е изолиран случай. Проблемът е и за близки, и за пациенти, проблемът е и за персонала. Аз всеки ден подлагам санитарките си на нечовешки усилия. Това, мога да кажа, че рефлектира и върху здравословното им състояние, голяма част от тях излизат в болнични, поради дискови хернии", обясни директорът на МБАЛ "Св. Панталеймон" д-р Димитър Рунков.

Сградата на Отделението по белодробни болести е над 100-годишна. Стръмните и извити стъпала не позволявали ползване на болнична носилка. Старата сграда не позволявала и изграждане на външен асансьор. Четири десетилетия в Ямбол се строи нова болница. Обещания за довършването и имаше и през май 2019 г. Тогава дойдоха лично от премиера Бойко Борисов. Правителството гласува 27 млн. лева за целта. Обществената поръчка, обаче се провали, тъй като се яви само един кандидат и то с по-скъпа оферта с над 10 млн. лева от обявеното. 

"Това е проблем на държавата, проблем на Министерството, който е наш принципал. И държа дебело да подчертая, че Министерството държи над 80% от акциите на болницата. И в най-кратки срокове държим много, даже вече не молим, да се случат някакви промени", подчерта д-р Рунков.

Дотогава държавната болница в Ямбол остава единствената в страната от т.нар. "павилионен тип“. Лечебното заведение е пръснато в 17 отделни корпуса. Сградният фонд и материалната база са в окаяно състояние.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК