Медиците от болницата в Ямбол излязоха на протест

Персоналът на "Св. Панталеймон" заплашва да напусне до края на месеца 

15.07.2019 | 21:36 Редактор: Бойко Димитров

Протест в областната болница в Ямбол. Лекари, медицински сестри и санитари заплашват с масово напускане, ако не получат адекватно за труда им заплащане.

Близо 100 работещи в здравното заведение излязоха на протест пред болнница „Св. Пантелеймон“.

"Заплатите на сестрите трябва да бъдат 1,7 десети, или 952 лева, на лекарите 2,2- или 1150 лева. Даваме срок до края на месеца, да бъде изпълнено това. Ако не стане на 31 юли, или на 1 август, 80 % от персонала на болницата ще подаде в един и същи ден предизвестие за напускане", заяви д-р Петър Папашимов, който е председател на БЛС- Ямбол.

Именно заради ниски заплати, болницата в последните години страда от липса на медици и професионалисти по здравни грижи. През последните 8 години са напуснали над 30 водещи специалисти. В момента, около 50% от водещите специалисти са или пенсионери, или на предпенсионна възраст.

Само за месец, повече от половината персонал на "Хирургично отделение" е напуснал. Заради ниски заплати е сериозен и недостигът на санитари и помощен персонал в ямболската болница. Под заплаха, че ще бъдат уволнени, те са принудени да работят на 7-часов работен ден, като заплатата им е 490 лева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК