Ваня Кастрева: Най-голям е недостигът на учители по английски и математика

По думите ѝ има ресурс от пенсионирани колеги, който може да бъде използван

11.09.2020 | 16:35 Редактор: Ивет Арабова
Ваня Кастрева: Най-голям е недостигът на учители по английски и математика

Броени дни преди 15 септември и тази година по традиция в цялата страна има незаети места за учители.  В София от началото на месеца обявените свободни места за педагогически специалисти са 144, като този дефицит е по-малък спрямо година по-рано, каза за БНР началникът на Регионалното управление на образованието Ваня Кастрева.

"Най-голям е недостигът на учители в началния етап. Сред тях на първо място са учители по математика, а после учителите по английски език. Засега е краен вариант деца да останат без преподавател, имаме голям ресурс от пенсионирани колеги, които можем да използваме, или млади колеги без придобита педагогическа способност“.

Ваня Кастрева заяви още, че по данни на директорите на училища има по много кандидати за едно учителско място. Например към системата се връщат много учители по физическо възпитание и спорт. Това е заради пандемията – където са спрели други сфери, но и заради повишаване на заплащането на учителите.

"Има най-голям недостиг за преподаватели по математика и физика, чужди езици и лектори по музика, рисуване и електроинженери, уточни инж. Валя Симеонова, директор на Професионалната гимназия по транспорт в София.

Снимка(Архив): Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК