Защо хората от площадите се превърнаха в "мафия"?

Коментар на политолозите Стойчо Стойчев и Слави Василев

10.09.2020 | 14:10 Редактор: Юлия Христова

Исканията за оставки продължават вече 64 дни. На 2 септември протестиращите срещу управлението на страната организираха мащабна акция, наречена Велико народно въстание, а гражданското недоволство продължава и днес.

Огромната част от хората по площадите не подкрепят агресията. Желанието за промяна на този модел на управление е широко припознат сред българските граждани. Това каза в извънредното студио на Bulgaria ON AIR политологът Слави Василев.

По думите му проблемът е, че има хора, които естествено намират поле за изява сред демонстрантите. 

"Желанието на хората по площадите, които искат да живеят в нормална държава, няма да бъде разколебано", допълни той.

Според Слави Василев изведнъж хората се оказали "мафия" и това било обидно за обикновения човек, излязъл да протестира. 

"Енергията е широко споделена и припозната и сред българите в чужбина. Не само са разочаровани, част от тях са търсили момента, в който да заявят себе си и сега настъпи този момент, в който хората в чужбина да видят общ знаменател, който да ги привлече и тях", допълни събеседникът.

"Управляващите винаги са готови за избори. ГЕРБ има достатъчно присъствие в местната власт. ДПС е също толкова готова да участва в избори. ДПС са системна партия и е в зоната си на комфорт", допълни Василев. 

По думите на политолога Стойчо Стойчев започвало разцеплението на групата, защото сериозните партии започнали да мислят какво ще се прави след оставката. 

"Част от партиите не искат да има предсрочни избори, важното за тях е да се избере кабинет в действащия парламент. Другата позиция - твърди се, че трябва да има оставка веднага. У нас изборите ги организира ЦИК", припомни той пред Bulgaria ON AIR. 

"Независимо какви са дебатите около ДПС - да ги отписваме с лека ръка би било прибързано. Има и хора, които гласуват за тях и това не е в резултат на тежки зависимости, а резултат на информиран избор, които тези избиратели продължават да правят", посочи Стойчев. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК