Готова ли е страната ни за въвеждане на електронна рецепта?

Според икономист дигитализацията в сектора на здравеопазването куца

30.08.2020 | 12:00 Редактор: Виктория Гетова
Готова ли е страната ни за въвеждане на електронна рецепта?

В рамките на национална здравна информационна система трябва да има електронна рецепта. По отношение на нея има дискусии относно начина на предписване на медикаменти. Това е сфера на конфликт и ще бъде ябълката на раздора в бранша, ако рецептата не се въведе както трябва, заяви икономистът Аркади Шарков в предаването "Клуб Investor" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Когато медикаментите се плащат от публичния бюджет, се предписват най-разходоефективните. Или се прави генерична, или биоподобна прескрипция – въпросът е дали пазарът е готов за тях", каза гостът.

Икономистът твърди, че има търговски и национален интерес как ще бъде преразпределен пазарът.

"Проектът за национална здравна информационна система е стартиран през март 2017 г. Тази система е гръбнакът на всяка добре развита държава. Нуждата от нея е голяма във връзка с инфраструктурния и човешкия ресурс, както и с качеството на лечение. Но дигитализацията в сектор здравеопазването куца", обясни той.

Гостът смята, че комуникацията между частния сектор и Министерството на здравеопазването не е достатъчно добра.

Шарков обяви, че се очаква въвеждането на националната здравна информационна система да започне от януари 2021 г., а декември да се въведе електронната рецепта.

"Има опасност да изчезнат още медикаменти от нашия пазар, ако правителството не предприме политика по олекотяване на регулации спрямо това, че компаниите трябва връщат пари към бюджета", предупреди той.

Шарков обясни, че относителната тежест при финансиране на медицинските услуги означава може би средна стойност, референтни граници на финансиране. Създаването на такива, според него, е заобикаляне на минимални стойности на дейностите, с което се цели да се даде по-обективно представяне на стойностите на лечение.

Гостът е на мнение, че здравната система към момента се справя с кризата, като въпросът е да няма обратен ефект впоследствие. Отделно от това той наблюдава скрито държавно финансиране на "закъсали лечебни заведения". Шарков поясни, че немалко болници трябва да бъдат закрити, консолидирани или приватизирани.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК