48 години след първите схеми: София има 3 метролинии

8 метростанции свързват кварталите "Красно село" и "Хаджи Димитър"

26.08.2020 | 18:00 Редактор: Тодор Петров

Тръгна третата линия на метрото в участъка от "Хаджи Димитър" до "Красно село". Според първите схеми на софийското метро, то е трябвало да има три линии. 48 години по-късно проектът е реализиран.

Днес беше прерязана лентата на първия етап на метролъч с дължина от 8 километра и 8 с метростанции, свързващи кварталите "Красно село" и "Хаджи Димитър". 

"До вчера имахме две метролинии, които се пресичаха. От днес имаме цяла метромрежа, която трябва да развиваме", заяви кметът Йорданка Фандъкова.

Първият етап от третата линия ще се обслужва от 20 метровлака. С възможност за безпилотно управление и с въздушно захранване посредством пантограф. Всички перони на новата линия са обезопасени с автоматични прегради и са синхронизирани с вратите на мотрисите. 

Третата линия е най-сложното инженерно съоръжение в столичното метро. Пускането ѝ се забави с година заради коронавируса и подпочвените води. В началото на строителството дори част от Перловската река наводни метростанция "Хаджи Димитър". 

По новите линии са монтирани нови табели, а мъжки глас ще съобщава предстоящите спирки на английски език. 

Официалната церемония по откриването беше съпроводена от протест с искане за оставката на Йорданка Фандъкова. А премиерът наруши традицията и не присъства на откриването на новата линия, но коментира темата по време на онлайн заседанието на Министерския съвет. 

По новото трасе се очаква да пътуват 60 хиляди души на ден, а след пускането на останалите етапи се очаква пътникопотокът да нарасте до 210 хиляди души. Подготвени са и документите за разширенията към Цариградско шосе и квартал "Левски Г".

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК