Протестиращи поискаха оставката на Фандъкова при откриването на метрото

Инвестицията е за над 400 млн. лева

26.08.2020 | 13:31 Редактор: Юлия Христова

От днес тръгва третата линия на метрото в участъка от "Хаджи Димитър" до "Красно село". Протест с искане за оставката на кмета на София Йорданка Фандъкова беляза пускането на третия лъч. Със скандирания “Оставка” и “Мафия” недоволните посрещаха официалните гости, дошли за откриването. Стигна се до словесен сблъсък между протестиращите и свещениците, които дойдоха, за да осветят метрото. Много от протестиращите обявиха, че не са против пускането на метрото, а срещу начина, по който общината разходва гласувания общински бюджет. Полицейското присъствие беше засилено по време на церемонията по откриването.

"Моята задача, която си поставих и остава, е да не позволя да спре строителството на метрото. Това е най-важният, както транспортен, така и екологичен проект. Не сме получили и лев даром. За 10-годишния период осигурихме половин милиард лева собствено финансиране. Това са парите на софиянци, които влагаме в най-смисления и стратегически проект за града", подчерта кметът на столицата Йорданка Фандъкова. 

Цялата трета линия на метрото, която се строи на 4 етапа, трябва да вози общо 210 000 души. Инвестицията е за над 400 млн. лева. 

"Искаме прозрачност. Искаме оставката на Фандъкова", заявиха демонстрантите.

Пред входа на новата метростанция дойдоха и контрапротестиращи. "Това метро е за всички, за всички граждани в София. Не е за Бойко. Той няма да дойде да пътува с метрото. Аз пътувам с метрото", каза Елка, която бе част от контрапротестиращите.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК