РИОСВ-Бургас: Офроуд шофиранията с джипове в Странджа не са организирани

Според Детелина Иванова става дума за еднократен акт

25.08.2020 | 19:48 Редактор: Георги Камарашев

След Рила еколози сигнализираха за офроуд с джипове и в Странджа планина, както и за незаконно изградени биваци по поречието на реките Велека и Младежка, които попадат в защитени територии. От екоинспекцията в Бургас се самосезираха след публикувани клипове в социалните мрежи и извършиха проверка.  

Скандалният клип с офроуд в Странджа показва как в защитената местност "Тракийски лагер" джипове преминават през коритото на река Велека. Според бившия директор на парка Владимир Димитров, те нанасят непоправими щети на природата.

"Има си пътища, по които няма проблем да преминават, там наистина има съществуващ път, но ние всички, които бяхме там, видяхме, че те излизат и извън пътя. Това не беше тайна за никой. Естествено проверката на РИОСВ нямаше как да установи това, защото те отидоха на следващия ден", заяви Димитров.

Според директора на РИОСВ-Бургас Детелина Иванова не може да се твърди, че преминаването на джиповете е организирано. 

"От видеоматериала се вижда, че автомобилите преминават еднократно, не можем да кажем, че това е някакво организирано забавление. Призоваваме обаче хората да бъдат по-отговорни към природата", каза Иванова.

Еколозите алармират и за друг проблем. Незаконното бивакуване в Природен парк "Странджа". 

"В планината се движат автомобили, палят се огньове и се секат дървета, а след туристите остават най-различни отпадъци", коментира председателят на сдружение "Зелена Странджа" Владимир Димитров.

По думите му хората избират предимно места, където липсва контрол от страна на горските служители.

"Чалга туризъм в смисъл, че хората отиват там с колите си в красиви местности, не изминават почти никакво разстояние пеша, не се наслаждават на природата, единствено отиват за ядене и пиене и шумна музика. Най-предпочитано място за незаконните биваци е река Младежка. Обикновено се избират места, където по-рядко преминават горски служители и служители на парка", заяви той.

Еколозите настояват за по-строг контрол от страна на институциите. След появата на клипа бивакът беше премахнат. 

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева и Илиан Раданов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
гражданин
преди 3 години
Кой и кога някой ще се погрижи за поголовната сеч в Странджа . Сигнализирай за неуместен коментар