Подготовката на първокласник с 60 лв. повече заради Ковид-19

Родителите трябва да подготвят около 270 лв. за ученически материали

25.08.2020 | 10:05 Редактор: Виктория Гетова
Подготовката на първокласник с 60 лв. повече заради Ковид-19

Тази година първолачетата ще "напомпат" семейния бюджет с допълнителни разходи заради епидемията от коронавирус. Родителите трябва да се подготвят с около 270 лв. за тетрадки, материали за писане и рисуване, допълнителни помагала, екип и кецове за физическо и раница.

Към "училищната униформа" на децата наесен трябва да имат осигурени маски, които ще бъдат задължителни по коридорите, както и лични дезинфектанти.

Така пандемията от Ковид-19 вдигна разходите до 330 лв. Така, за да гарантират сигурността на децата си поне до Коледа, родителите трябва да предвидят още 60 лв.

За часовете по "Български език и литература" родителите трябва да закупят 5 тетрадки с тесни и широки редове за работа в клас, които струват между 50 стотинки и левче. За да има с какво да пишат, им трябва по един добре подострен червен и син молив или един с двата цвята. Те ще са необходими при отбелязване съгласните и гласните звукове/букви в думите. Така за всичко по писане трябват около не повече от 10 лв.

По математика нужната сумата е малко по-голяма, защото освен 5 тетрадки с големи квадратчета за работа в клас и поне две сини химикалки и една с цветен пълнител общо за 7 лв. трябва да се закупят и допълнителни пособия.

Родителите трябва да предвидят инструменти за чертане-линия, триъгълник, 2 молива НВ, гума и острилка, за които трябват около 8-10 лв., както и дидактически материали - сметало, пластмасови цифрички и пръчици, излизащи около 5-6 лв. За да има къде децата да съхраняват моливите, дидактическите пособия, инструментите за чертане, трябва да се закупи и несесер, който обикновено струва към 20 лв. Така за да има детето всичко необходимо за часа по математика, трябват още поне 40 лв.

За часовете по "Технологии и предприемачество" и "Изобразително изкуство" също трябва да се закупят материали. За заниманията по трудово трябват ножица, лепило, пластилин, както и дъска и малко пластмасово ножче за рязането му, тиксо и гланцово блокче, които общо излизат около 8 лв. За да се купи всичко необходимо за заниманията по рисуване, са необходими малко повече средства, около 25 лв.

За всички тетрадки, моливи и материали за писане, чертане и рисуване трябват около 80 лв., пресмята "Монитор". Наред с тях обаче трябва да се помисли и за допълнителните учебни тетрадки, сборници и помагала, които се закупуват отделно.

За часовете по физическо възпитание и спорт, родителите трябва да закупят на децата си и спортен екип, гуменки или маратонки-за салон и за навън, както и бяла тениска. В най-добрия случай всичко ще излезе около 60 лв.

Родителите ще трябва да закупят и раница, но да предвидят двойно повече, ако искат да е с колелца или анатомична. Ако картинката е определяща при избора, то могат да се "разминат" и само със 70 лв.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Предстои голямото изваждане Сигнализирай за неуместен коментар