Доц. Кунчев: При карантина в клас децата ще учат дистанционно

Според здравния инспектор родителите ще преценяват начина на обучение

20.08.2020 | 12:22 Редактор: Виктория Гетова
Доц. Кунчев: При карантина в клас децата ще учат дистанционно

Педиатрите и училищните власти ще получат списък от Експертния съвет по педиатрия, който съдържа диагнози - предпоставка някои от децата да учат дистанционно. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

"При наличие на тези данни, на тези диагнози, родителите да имат право на избор за начина на обучение", обяви той пред БНР.

Повечето родители предпочитат присъственото обучение, едва около 20-25 на сто подкрепят дистанционната форма, уточни Кунчев, на въпроса дали има опасения за злоупотреби с тези диагнози, за да остават повече деца у дома.

"Появи ли се положителен случай, настройката е децата от съответния клас да преминат в карантина и за 14 дни обучението им да бъде дистанционно, след което да се върнат към присъствената форма", коментира Ангел Кунчев относно алгоритъма, който училищата ще ползват за действие при регистриран случай на коронавирус.

Относно PCR тестовете на учениците Ангел Кунчев отбеляза, че може да се ползва вече утвърденият общ механизъм, който е общопрактикуващият лекар или специалист в болницата да поискат такова изследване и след одобрение от РЗИ, тестът да бъде направен, като той ще се заплати от НЗОК.
 
"Не се налагат обаче масови изследване на контактни лица, ако едно дете от един клас е дало положителен резултат, защото те няма да дадат кой знае какви предимства", смята държавният здравен инспектор. 

Кунчев е на мнение, че при дадена позитивна проба за Ковид-19 е достатъчно да бъде карантиниран само класът на съответния ученик.
 
Здравният инспектор смята, че противогрипните ваксини тази година може да се забавят заради повишеното търсене в световен мащаб. Около 180 хил. дози е възможно да бъдат предоставени безплатно за възрастните хора. Горе-долу същите количества ще бъдат пуснати и на свободния пазар.
 

"На всички е ясно, че комбинацията на сезонен грип с Ковид-19 само усложнява картината. Макар че и там има развитие. Започнаха доста фирми да правят мултиплексни тестове, при които с един тест се дава възможност да отдиференцираме за какво става въпрос. Това ще помогне много на лекарите, но все още те не са налице", каза още главният държавен здравен инспектор.
 
"Експертите се отказахме да даваме прогнози за този вирус", посочи Кунчев.

В анализа на данните от последните дни и на седмична база той изтъкна, че има значителен спад, над 30%, а България е сред малкото страни в Европа с подобно намаляване. Трудно е обаче да се каже обаче дали тенденцията ще се задържи.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК