Експерти: Няма основание за намаляване на цената на тока

Коментар на проф. Атанас Тасев и Явор Куюмджиев

04.08.2020 | 21:45 Редактор: Виктория Гетова

Какви сметки за ток и парно да очакваме наесен и каква е съдбата на проекта за АЕЦ "Белене" - коментирахме с енергийните експерти проф. Атанас Тасев и Явор Куюмджиев.

"Нямаме основание да очакваме намаляване на цената на тока, защото "студеният резерв" трябва да присъства под различни форми. Той досега е над 1000 мегавата, независимо че нормативно е около 650 мегавата, което е в нарушение на европейското законодателство. След като се махне "студеният резерв", а това е задължително условие, трябва да преминем към новата форма за търговия с метод на търговията капацитет. При "студения резерв" трябва да стоите на стендбай, а при капацитета трябва да доказвате кога трябва да работите", заяви проф. Атанас Тасев в студиото на "Денят ON AIR".

"От "студения резерв" не може да се очаква намаление на цената. Проблемът не е, че през 2017 г. липсваха мегавати, а че централите, които печелят "студения резерв" не могат да тръгнат. Тогава имаше оправдания. Трябва ни прост бизнес план", каза още енергийният експерт Явор Куюмджиев пред Bulgaria ON AIR.

Той добави, че цената на тока на свободния пазар през тази година е паднала с 30-40%. 

"Ако декември месец един киловат час се търгуваше за 120 лв., в момента цената е 2-3 лева през някои дни. Най-високите цени, които се регистрират на свободния пазар в момента, са в порядъка на 60-70 лв.", посочи още Куюмджиев, като допълни, че основната предпоставка за падането на цените на тока е липсата на потребление, а не "студеният резерв".

"Има трайна тенденция през есенно-зимния сезон цените да тръгват нагоре. Не можем да очакваме намаление на цените на свободния пазар", заяви Тасев.

Според Куюмджиев икономиката тепърва ще влезе в тежка криза.

"Основните потребители в България са средният и големият бизнес. Масово хората ще намалят потреблението заради намалените доходи. Целият този процес ще продължи да намалява цените. Цената на електроенергията няма да прехвърли 90 лв. до края на 2021 г.", посочи още експертът.

Масово се подписват договори с търговците - за доставка на електроенергия и за доставчик последна инстанция - институция, която гарантира електроенергия на тройно по-висока цена.

"На регулирания пазар цените са едни и са в правата на регулиращия орган, на свободния пазар - както се получи", добави проф. Тасев.

Той посочи още, че цените на газта ще започнат да растат, тъй като няма логика дълго време да се поддържат ниски.

"Активно се водят преговори между основните доставчици - САЩ, Саудитска Арабия и Русия. 305 долара за барел. цената на газа ще се върне до предишни нива от миналата година", добави още гостът.

В заключение Куюмждиев заяви, че тази зима парното ще бъде по-евтино от предишни зими.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК