Иван Нейков: Не може да се види каква е целта на социалните мерки

Според него реформите трябвало да бъдат направени много по-рано

31.07.2020 | 21:30 Редактор: Виктория Гетова

Ще ни спасят ли от кризата новите социално-икономически мерки, които предприема държавата? Отговаря бившият социален министър Иван Нейков.

"Онова, което не може да се види в мерките е, че не може да се види целта - какво искаме да направим и какъв резултат гоним с тези мерки", коментира той в студиото на "Денят ON AIR".

Според него, ако целта е да се постигне икономически ръст, то има много резерви, че такъв ръст може да бъде постигнат с тези мерки, като допълни, че липсва анализ на досегашните.

"За тези пари бяха отделени 1 млрд лева, а до момента са използвани едва 17-18%. Ако ти си отделил едни пари и казваш, че тази мярка е много важна, логично е да разбереш защо ще се използват само 17-18%", каза още Нейков пред Bulgaria ON AIR.

По негови думи нямаше да е проблем, ако парите не се похарчат, но и няма нови безработни. "Данните на НСИ сочат, че от началото на кризата имаме над 230 хил. безработни, което означава, че бизнесът не може да опази тези работни места", добави Нейков.

Той обясни, че през есента и началото на зимата винаги има движение нагоре в кривата на безработица и че натискът върху бюрата по труда и социалното министерство ще бъде много силен.

"Данните сочат спад на БВП между 10-15% в Германия, Франция, САЩ. Имаме ръст на безработицата. Партньорите, на които разчитаме да създадат работни места, също имат огромен спад", добави бившият социален министър. Според него хората имат усещането, че увеличението на заплатите е в резултат на протестите.

Нейков смята, че управляващите не са се опитали да видят какви са интересите на младата генерация. "Хората не вярват на това, което се прави и имат усещането, че са излъгани", подчерта гостът.

"Опитваме се да сравняваме как работи администрацията в нормална обстановка, с темповете в момента. Това е грешно сравнение, в такава ситуация бизнесът иска помощ веднага", заяви Нейков и добави, че е загубено доверието вътре в самата администрация.

"Никой опитен административен работник не подминава случаите, в които публиката иска оставка на неговия министър. За администрацията това е сигнал, че нещо не е наред и темпото се забавя", посочи още бившият социален министър.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК