Работодателите одобряват втория пакет от мерки за справяне с коронакризата

За социална политика и икономика са заделени 1.163 млрд. лева

28.07.2020 | 18:06 Редактор: Юлия Христова

Работодателите одобряват втория пакет от мерки за справяне с коронакризата у нас. Това стана ясно след среща на бизнеса с новия икономически министър Лъчезар Борисов. За социална политика и икономика са заделени 1. 163 млрд. лева.

Премиерът Бойко Борисов обяви, че държавата няма да тегли нов заем, а средствата са заделени от фискалния резерв. Всички пенсионери ще получат еднократно по 50 лева към своята пенсия в рамките на три месеца. Това ще струва на хазната ни 318 милиона лева.

На фона на това се увеличава и минималното обезщетение за безработица. То става от 9 на 12 лева на ден. Част от мерките са изцяло икономически. 

Правителството намери още 1,8 млрд. лева, пари от държавния бюджет и европрограми, с които ще се подпомогнат икономиката. 

Надзорен съвет ще съблюдава разходването на парите.

Министърът на икономиката отговори защо в плащанията за преодоляване на кризата влизат и плащания за инфраструктура. 

На този фон от БСП разкритикуваха правителството за социално-икономическите мерки  и ги определиха като действие на парче. 

Същевременно новият министър на икономиката съобщи, че ще предложи новоназначения зам.-министър на икономиката Стамен Янев да наследи поста му в Българската банка за развитие.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК