Експерти: Мерките са положителни, идват като реакция на критиките

От 1 октомври за 3 месеца се увеличава и минималното обезщетение за безработица

27.07.2020 | 18:47 Редактор: Ивет Арабова

За месеците август, септември и октомври над 2 милиона пенсионери ще получат по 50 лева към своята пенсия. Новината Маргарита посреща с усмивка. "Бедният пенсионер живее, както намери. Забравихме за почивки, забравихме всичко - само за лекарство, за лекар и за най необходимите работи", споделя Маргарита.

След дълги анализи и сметки през уикенда правителството реши, че може да отпусне малко над 1 милиард лева за справяне с коронакризата. Парите ще дойдат от държавния бюджет. "Към този момент няма да теглим заем, а ползваме мазнинките, които имаше фискалният резерв", подчерта премиерът Бойко Борисов.

За социалните мерки заделените средства са в размер на 731,5 млн. лв., а икономическите – 431,4 млн. лв. При новите социално-икономически мерки голяма част от средствата директно ще бъдат раздадени на гражданите. Считано от 1 октомври за период от три месеца се увеличава и минималното обезщетение за безработица от 9-12 лева на ден. Заради удара върху туризма се предвиждат и промени, с които ДДС за туроператорите да бъде намален от 20% на 9 %. 

В набелязаните мерки от държавата финансистите разпознават ясно определена група, към която е насочена финансовата помощ. От икономическа гледна точка мерките на държавата са положителни според експерти, но неслучайно се обявяват точно сега.

"Тези мерки в този момент, той е свързан и с политическата обстановка. Като реакция на критиките, които повече от 2 седмици протестират младите хора", смята икономистът Митко Димитров.

До края на 2020 година се отпускат 67 милиона лева, с които медицинските служители на първа линия ще могат да получат по 1000 лева нетно възнаграждение за усилията си при битката с Ковид-19. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК