Правителството отпуска близо 2 млрд. лв. за борба с кризата

Бойко Борисов обяви социално-икономически мерки от 1 август

27.07.2020 | 12:04 Редактор: Тодор Петров

Правителството обяви мерките, които ще бъдат въведени от 1 август за справяне с последствията от коронакризата. Близо 2 млрд. лева ще бъдат отпуснати от националния бюджет за социално-икономически мерки.

67 млн. лева ще отидат за медиците, ангажирани в борбата с коронавируса. Става въпрос за бонусите от по 1000 лева, които са предвидени за всички на първа линия срещу Ковид-19 до края на годината.

Общо 318 милиона се отделят за еднократна добавка към пенсиите. В рамките на 3 месеца ще бъдат отпускани по 50 лева върху всяка пенсия

Премиерът Борисов е разпоредил близо 1 млрд. лв. да бъдат разпределени и строго следени за подпомагането на българския бизнес. Министър-председателят посочи, че не се предвижда изтеглянето на заем и ще се разчита на натрупаните "мазнинки" от фискалния резерв.

"Втори сме по най-нисък дефицит. ЕС отчете 8,6% спад на БВП на Европа, има държави и сектори с минус 20%. Ние все още не теглим заем, опитваме се да запазим бъдещето на следващите поколения", заяви Бойко Борисов.

Обсъжда се таксиметровите услуги да бъдат освободени от такса. Субсидирането на болниците нараства със 17,3 млн. лв. Увеличава се стойността на здравно-осигурителните плащания за медицинска и дентална помощ, а  допълнителните средства по бюджета на социалното министерство са 122 милиона лева.

Увеличава се продължителността на паричното обезщетение за безработица с 3 месеца. Минималният размер на дневното обезщетение за безработица от 1 октомври - от 9 лв. то става 12 лв. За МВР пък са предвидени 3 млн. лева.

"Туроператорите и туристическите агенции не ползват намалението от 9% ДДС, така че сега има още един закон, в който това може да се вкара – 9% ставка ДДС за случайните превози. Туризмът моли и за 9% ДДС за виното и бирата, така че двете партии договорихме до петък това да стане факт", обяви още Борисов.

От брифинга на управляващите стана ясно още, че се отпускат допълнителни средства за Министерството на културата за творчески проекти за артисти на свободна практика.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
"Мазнинки".... и това е реч на министър-председател... Сигнализирай за неуместен коментар