Навременни ли бяха социално-икономическите мерки заради Ковид-19?

Коментар на евродепутатите Андрей Новаков и Петър Витанов в предаването "Брюксел 1“

31.07.2020 | 17:30 Редактор: Виктория Гетова

В новия пакет от социално-икономически мерки на правителството са предвидени средства на стойност над 1 млрд. и 160 млн. лева. Това е вторият икономически пакет от началото на кризата с коронавируса, когато бе създадена схемата 60/40 за подпомагане на малкия и среден бизнес. Новият пакет предвижда парите да достигнат до най-уязвимите групи. Коментар по темата в предаването "Брюксел 1“ правят евродепутатите Андрей Новаков от ГЕРБ и Петър Витанов от БСП.

"Това е директна помощ за всеки един пенсионер, говорим за над 2 млн. пенсионери, както и допълнително финансиране и увеличаване на заплатите на хората, които са на първа линия в борбата с коронавируса – и в РЗИ, и в болниците, които имат ковид отделения. Това е израз на признателността, която се отдава на тези хора. Защото те работят тази работа не заради бонусите и увеличените заплати, а защото го считат за дълг. Лекарите мислеха, че в началото на лятото вирусът ще изчезне, но той се разпространява. Затова е важно да не се политиканства, когато става дума за финансиране, да не бързаме с популизма. Защото парите имат свойството да свършват. И когато управляваш държавата, носиш отговорност да не свършат тогава, когато най-много трябват. Мерките бяха навременни, бюджетът се напасва спрямо ситуацията, защото е толкова динамична, че се променя постоянно", коментира евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков в студиото на "Брюксел 1".

"По отношение на мерките – няма как да съм удовлетворен, нито от първия, нито от втория пакет. Ще ви дам факти. 500 млн. лв. бяха предвидени за малки и средни предприятия през Българската банка за развитие (ББР). Знаете ли, колко са усвоени до момента - 9 милиона лв. По този начин ще ги усвояваме до 2030 г. Бавно се отпускат, защото нямаме административен капацитет. Има 30 000 заявления по мярката 60/40 до 10 000 лв. от компании. В момента са обработени 3000, одобрени са 1000. С този административен капацитет няма да ни стигнат 5 г. за да отпуснем средства, които трябват сега и веднага. По мярката 60/40 беше отпуснат 1 млрд. лв. В момента сме на 180 млн. Това е изключително бавно. За част от секторите тя е абсолютно неприложима. По отношение на новите мерки. Брандирани са като средство за борба с коронавируса. За мен е опит да се печели време и гласоподаватели. Мерките са на парче", смята евродепутатът от БСП Петър Витанов.

Целия разговор с евродепутатите можете да гледате в предаването "Брюксел 1", събота, 17.30 часа, по Bulgaria ON AIR!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК