€100 за гипс, €90 за линейка - мед. услугите на морето излизат солено

Меренето на кръвно налягане струва 15 евро

31.07.2020 | 11:50 Редактор: Ралица Братанова
€100 за гипс, €90 за линейка - мед. услугите на морето излизат солено

100 евро струва поставянето на гипс, ако сме имали нещастието да счупим ръка или крак по време на почивката на море у нас.

Цените на различните операции пък се пазят в тайна. Те също се договарят на място. Според пациенти за отстраняване на апандисит например хирурзите вземат между 500 и 700 евро на чуждите туристи.

От 40 до 50 евро за първичен преглед пък плащат чуждите туристи това лято в морските ни курорти. За българи цените са наполовина.

Посещението при лекар не пада под 35 евро, ако пациентът е пристигнал от чужбина. Има и кабинети, в които таксата е закована на 50 евро.

По традиция най-високи са докторските услуги в Слънчев бряг. Там и туристи, и лекари са в пъти по-малко този сезон, но цените не падат.

Първичният преглед струва 40-50 евро за чужденци и 20-25 евро за български туристи. Всяка отделна манипулация се таксува отгоре. Меренето на кръвно налягане струва 15 евро, а поставянето на венозна инжекция е оценено на 10 евро, пише "Монитор“.

Ако пациентът се нуждае от оперативна интервенция или по-сложни изследвания, то тогава се пренасочва за лечение към някоя от болниците в курорта. 

Цените там са още по-фрапиращи и сериозно конкурират медицинските услуги на клиниките в Западна Европа. Ехографската диагностика струва между 30 и 45 евро, а за скенер се плаща поне двойно отгоре. Непроменени са и тарифите за частни линейки, които остават заковани на 90 евро за курс. 

Разстоянието е без значение и рядко влияе върху сумата. Скандално високата цена е валидна само за чужденци и се калкулира от сбора на две такси по 45 евро - за линейката и първичния преглед. Ако се наложи и преглед от специалист, което е почти сигурно, сметката набъбва с още.

Кръвните изследвания, ехографът и други подобни услуги също се плащат допълнително по твърдо определен ценоразпис. Една обикновена рана, която се нуждае от два-три шева и превръзка, излиза на летовника от странство минимум 150 евро, и то при условие, че не е викал линейка.

"Не си мислете, че ние сме някакви рекетьори. Това са нормални цени и туристите не плащат нищо на ръка, защото сумите се покриват от техните застрахователи срещу издадена фактура, в цял свят се работи така", оправдават се медиците.

По друг начин обаче стои въпросът с българските туристи, които нямат здравни застраховки. За тях тарифите са точно наполовина по-евтини, но също непосилно високи.

За български пациент линейка и преглед излиза 85 лева. Заради скандалните цени на докторите нашенските туристи предпочитат  такситата пред линейките и обикновено търсят помощ в спешния център в Бургас, където лечението се покрива от Здравната каса.

В елитния курорт на север - Златни пясъци, ценоразписите за медицинско обслужване остават непроменени, като 40 лева е прегледът за българи.

Снимка: БГНЕС 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
1 rate up comment rate down comment 0
Антон
преди 3 години
Лечението в Спешния център се покрива от Министерството на здравеопазването, а не от Здравната каса. Аман от универсално некомпетентни журналисти! Сигнализирай за неуместен коментар