Отварят карантинни хотели в Слънчев бряг и Златни пясъци

По думите на хотелиери - тази мярка е закъсняла

30.07.2020 | 19:27 Редактор: Искра Ангелова

Отварянето на т.нар "карантинни хотели" е една от мерките, които предлага правителството, за да бъде спасен сезона, и да се привлекат чужди туристи. Със заповед на министъра на здравеопазването трябва да отпадне и изискването за PCR тест за украинските туристи. 

Карантинни хотели ще отворят в Слънчев бряг и Златни пясъци. Вече има предложения от хотелиери да предоставят базата си. По думите на министър Николова това ще доведе до сигурност за туристите , които искат да почиват в курорта.

"Моята позиция е, че това трябва да бъде осигурено за сметка на държавата, защото вие си представете , че имаме чужди туристи и те са дошли при тези условия - какво ще бъде объркването им , ако имат такъв случай", заяви министър Николова.

Според хотелиера Венелин Ташев това е трябвало да стане още в началото на сезона. По думите му вече е късно.

"Ние нямаме резервации, работим на 10-15, максимум 20% заетост. Как ще стане оттук нататък да напълним", коментира той.

В момента Слънчев бряг е пълен на 30%. Има чехи, поляци и туристи от Нидерландия. 

Министърът обеща, че от днес да падне и задължителният PCR тест за украинските туристи. Над 7000 туристи от Украйна чакат "зелената светлина", за да тръгнат към България. 

"В момента всички автобуси, които трябваше да тръгнат днес за България, чакат на границата с куфар", сподели туроператорът Иван Кирязов.

Новият министър обеща другата седмица да разговаря на дипломатическо ниво и за отваряне на границите ни и за други туристи. 

"През август и септември да не се допусне да се срине сезонът още повече. Русия трябва да се премахне от забранителния списък", допълни туроператорът Галя Хаританова.

В септември в курорта очакват български туристи. Предлагат се уикенд пакет.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК