България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Туроператорите нямало да оцелеят без финансова подкрепа

"Това не е криза, а катастрофа", каза управителят на туроператорска фирма Румяна Балтова

28.07.2020 | 08:10 Редактор: Искра Ангелова

Новият министър на туризъма Марияна Николова се сблъсква челно с отдавна трупани проблеми в сектора в една трудна година, белязана от икономически щети, свити бюджети и все още активна инфекция. Николова и останалите членове на кабинета ще чуят под прозорците си и гласът на недоволни туроператори и агенти, които излизат на протест с искане за незабавна помощ и кризисен план за спасение.

"Туристическият бранш е нещо доста широко и разноцветно. Туроператорите и турагенциите са по-различен сектор в "Туризъм", в сравнение с ресторантьорството и хотелиерството, с което широката публика е свикнала да ни свързва. Коронакризата при туроператорите беше катастрофа. Не е криза. Тези, които се занимаваме с организиран туризъм, изходящ и входящ - не сме работили от 5 месеца. Нямаме друг начин да оцелеем, освен да бъдем подпомогнати финансово - безвъзмездно и безусловно", каза управителят на туроператорска фирма Румяна Балтова в студиото на "България сутрин".

Тя припомни, че миналата година е била добра от гледна точка на туристи.

"Тази година се заформяше доста успешна, бяхме предплатили доста и смело. Оборотът ни е 0%. Ние сме с впечатлението, че туроператорската дейност се игнорира тотално от Министерството на туризма. Те, когато говорят за туризъм, говорят единствено за хотели, плажове, шезлонги, но за туроператори и турагенти за първи път чуха, когато ние надигнахме глас в началото на кризата", допълни Балтова, която е част и от "Бъдеще за туризма".

Според нея новият министър на туризма наследява огромните проблеми, които са се натрупали.

"Обединение и бъдеще за туризма", както и ресорните ни организации, имахме среща с нея, на която представихме 3 наши искания, които сме оформили в едно писмо. То е внесено последно на 16 юли, а преди това сме писали десетки писма", каза още управителката.

Балтова смята, че намаляването на ДДС-то от 20% на 9% е абсолютно неработещо решение.

"ДДС-то не е никакво решение по 2 причини - 9% от 0% и 20% от 0% дава една и съща цифра. Ние нямаме никаква дейност, за да се радваме, че ще плащаме по-малко ДДС. От предишния министър ние имахме подигравателно отношение към изходящия туризъм, това беше големият проблем, категорична е Балтова.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 2
Елеонора
преди 3 години
Предлагам всеки собственик на туроператорска фирма да продаде един от имотите, които притежава и ще си набави средства за десет години напред. Сигнализирай за неуместен коментар