Жълт код за опасно високи температури в най-горещия летен ден

Градусите скачат до 39 - пийте много вода и стойте на сянка

30.07.2020 | 07:20 Редактор: Тодор Петров

Жълт код за опасно високи температури е обявен за цяла България. По данни на Националния институт по метеорология и хидрология, това ще бъде най-горещият ден от лятото - с температури в по-голямата част от страната между 34 и 39 градуса. 

Затова от Столичната община и тази година ще раздават вода. Специалистите съветват да пием повече вода и да стоим на сянка. 

Следобед ще се развиват купести облаци. Минималните температури ще са от 18 до 23 градуса. Вятърът ще бъде от северозапад, слаб скорости до 5 м/с. Максималните температури - от 34 до 39 градуса, по Черноморието - до 31-32. По Черноморието предиобед ще бъде слънчево, а следобед ще има разкъсани облаци, без валежи. Вятърът ще бъде до умерен от североизток, прогнозира синоптикът на Bulgaria ON AIR Владимира Илиева.

Над планините предиобед ще бъде слънчево, а следобед ще се развива купеста облачност. Вятърът по високите части - над 2200 м, ще бъде слаб от северозапад със скорост до 5,6 м/с, в ниските части - до 5 м/с. Максималните температури на 2500 м височина ще достигат около 17-18 градуса, а на 1500 м - до 21-23. 

В петък ще бъде горещо, а следобед над западните райони и поречието на Дунав ще превали и прегърми. В събота и неделя температурите слабо ще се понижат. Ще има разхлаждащи валежи, слаби гръмотевици в Дунавската равнина и над планините от Югозападна България.

В понеделник и във вторник повече облаци със следобедни превалявания ще има над западните части от страната, на изток ще бъде слънчево. Дневните температури ще достигат 31-37 градуса.

Гледайте цялата прогноза във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК