Работодателите настояват за постоянно антикризисно законодателство

Има добър диалог с новия министър на икономиката, посочи Васил Велев от АИКБ

28.07.2020 | 21:29 Редактор: Ралица Братанова

Работодателите одобряват втория пакет от мерки за справяне с коронакризата у нас. Това стана ясно след среща на бизнеса с новия икономически министър Лъчезар Борисов.

По думите на председателя на АИКБ Васил Велев в "Денят ON AIR", основната критика на бизнеса за мерките по линия на Министерството на икономиката е голямото закъснение, с което се извършват дейностите по програмата  "Конкурентоспособност"

Велев допълни, че бизнесът има добър диалог с Лъчезар Борисов.

"Тази програма боксува в последните 2 години. Имахме добър диалог и като зам.-министър. Той никога не е отговарял за програмата и не можем да му вменим тази вина, но бъдеща вина ще има, ако не се справи с ускоряването на тези процеси", заяви председателят на АИКБ пред Bulgaria ON AIR.

Според него вероятно има зависимост между социалните мерки и протестите на улицата. 

"Не бих казал, че те са предприети, за да се намали напрежението, но ако причината за тези мерки е протестът, то от него има и такава полза", коментира Велев.

И обяви, че работодателските организации настояват за антикризисно законодателство, което да работи не само в последното тримесечие на тази година, а и занапред.

"Обещаха ни да се работи по въпроса. Имаме различия за сроковете, в които трябва да е готово това законодателство. За нас това е средата на септември. Работодателите трябва да знаят на какво може да разчитат, за да не съкращават хора", обясни председателят на АИКБ.

Той изрази мнение, че ако се направи добра мярка за отсъстващите доходи през есента, не се очаква голям ръст на безработицата, въпреки че ще бъдат освободени сезонни работници.

"Има първи сигнали за ръст на европейската икономика. В индустрията вярвам, че минахме през най-ниската точка. Макар и бавно се отдръпваме от дъното", каза още Васил Велев.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
бизнеса намери на
преди 3 години
баницата мекото: може да получават безвъзмездна европейска помощ с милиони и без да работят Сигнализирай за неуместен коментар