75% от министрите в кабинета "Борисов 3" са сменени за 3 години

Сегашните 5 оставки са най-големият "ремонт" накуп в правителството

23.07.2020 | 18:40 Редактор: Ивет Арабова

Оставките са обичайна практика за кабинета "Борисов 3“. За три години управление рокади по върховете имаше в почти всички министерства. Близо половин година преди да изтече третият мандат на премиера Бойко Борисов, в кабинета са сменени 75% от министрите. Част от рокадите настъпиха под натиска на улицата. 

Първата оставка беляза сформирането на кабинета. Проф. Николай Петров напусна поста си на здравен министър след разкрития за обществени поръчки и конфликт на интереси. 

През лятото на 2018 година за първи път видяхме оставки накуп – след трагедията край Своге. Политическа отговорност за случилото се поеха трима министри - на вътрешните работи Валентин Радев, на транспорта Ивайло Московски и на регионалното развитие Николай Нанков.  "Ние сме лицата, които подават оставка. Оставките никога не решават проблеми", коментира тогава Валентин Радев.

Отново след обществено недоволство и заради неподходящ изказ с поста си на вицепремиер се сбогува Валери Симеонов. Събори го репликата "Кресливи жени с уж болни деца", изречена по адрес на майките на деца с увреждания. "Аз не мога да си позволя да тежа на това управление като воденичен камък", беше реакцията на Симеонов тогава.

В имотен скандал беше замесена Цецка Цачева. Тя напусна правосъдното министерство, след като се разбра, че си е купила луксозен апартамент на занижени цени. Пролетта на 2019 година с поста си се раздели и министърът на земеделието Румен Порожанов. Последва го социалният министър Бисер Петков. 

В началото на турболентната 2020 заради водната криза в Перник си тръгна и министърът на околната среда и водите Нено Димов. Той напусна министерството с белезници. На 15-ия ден от антиправителствените протести дойде и най-сериозният ремонт на кабинета "Борисов 3“. С постовете си разделиха петима. Така подадените министерски оставки за изминалите 3 години станаха 14. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Гражданин
преди 3 години
Някой смятал ли е с колко МИЛИАРДИ краля-слънце е задлъжнил България и нашите деца до момента? Смятам, че правителството му е пълно с некадърници, послушковци, ласкатели на егото му, предатели на националния интерес, крадци, детеубийци (Московски с трагедията на Боровец, Москов с аферата с турския Пентаксим), синчета на наглеци като Лъчо мозъка и олигарси. Дотегна на всички и е време да си ходи! Сигнализирай за неуместен коментар