България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Протестът нямало да роди политическо движение, оставката не била на дневен ред

Коментар на политолозите Цветанка Андреева и Любомир Стефанов в "България сутрин"

22.07.2020 | 09:04 Редактор: Тодор Петров

Правителството оцеля и след петия вот на недоверие, а депутатите от БСП скандираха "Оставка" преди да напуснат пленарната зала след гласуването. Всичко това на фона на продължаващите вече 14 дни антиправителствени протести у нас. Премиерът Бойко Борисов пък анонсира 29 млрд. евро за България от бюджета на Европа.

"Това е един успех, но преди всичко за Европа. С отблокирането на бюджета Европа даде заявка, че остава най-мощния съюз от държави в света. Това в частност е успех и за България. Този бюджет е за много години напред. Цяла Европа очаква септември да се обостри икономическата криза", коментира политологът Цветанка Андреева в "България сутрин"

"Това е успех за Европа, но тези пари са под условие. Всяка от страните може да бъде блокирана с мнозинство. Тези неща в България ги пропускаме", отбеляза политологът Любомир Стефанов

Андреева е на мнение, че властта се намира в среда на социален страх и постоянни политически претенции. Вече имало много претенденти за властта, които казват, че могат да се справят много по-добре с този бюджет. 

"Проблемът е, че това не се визуализира като социален път - нито от опозицията в парламента, нито от самия протест", посочи тя и подчерта, че ролята на протеста не е да роди политическа партия, а гражданското движение сигнализира властта, че има тежък проблем. 

"На площадите виждаме една абсолютно разнородна маса от протестиращи. Не забелязвам тези хора да си говорят помежду си. Със сигурност има хора с общи визии и идеи. Протестът има фокус, но се изисква енергия, за да намери материя и форма. Едва ли ще роди политическо движение. БСП не води и не материализира протестите", обясни Стефанов пред Bulgaria ON AIR.

Според него оставката на правителството вече не е на дневен ред. Разнородната маса пък гарантирала, че натискът на гражданското общество ще бъде под формата на всички партии. 

"Управляващата коалиция има по-ясна визия - вижда криза, има идея като мерки, има средства за решаване на тези мерки. Протестът създаде обществена възпалена среда. Въпрос на един грешен ход е протестът да ескалира. Едно грешно изказване може да изкара хората на площада", каза още Цветанка Андреева.

Вижте цялата дискусия във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Както и преди 30 години, в България не се разрешава да се случи нещо неконтролирано. Излизат понякога на протест обикновени честни и работещи хора както сега, но те или трябва да бъдат яхнати от зависими субекти или трябва да им бъде размътена главата с медийни облъчвания. Някак си не върви да изпратят жандармерията да бие. Това може да се случи на по-късен етап, когато протестите намалеят и по медиите биват нарисувани като '1000 човека' и 'гамени, вандали' - тогава може и да се отбият някому. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години