Кабинетът "Борисов 3" оцеля и след петия вот на недоверие (ВИДЕО+СНИМКИ)

102-ма депутати гласуваха "за", 124-ма се обявиха против вота

21.07.2020 | 11:47 Редактор: Тодор Петров

Правителството оцеля и след петия вот на недоверие, който бе внесен от БСП на тема "корупция". Гласуваха общо 237 народни представители - 102-ма от тях подкрепиха вота на недоверие, против гласуваха 124-ма, а 11 депутати се въздържаха.

Повечето от депутатите на "Воля" се въздържаха при гласуването, а по-голямата част от независимите депутати гласуваха "против".

Секунди след обявяването на резултата от председателя на парламента - Цвета Караянчева, от БСП започнаха със скандирания "Оставка" в пленарната зала, след което демонстративно я напуснаха.

"Гласувах против вашия вот по 3 причини - лъжа, глупост и омраза. С вашия вот на недоверие излъгахте младите хора, които ходят по улиците на България. Излъгахте, че го правите заради тях. Правите го заради вашата неосъществена лидерка. Глупаво е да тръгнете към разрушаване на държавата и да казвате, че искате да направите нещо добро за младите", заяви депутатът от ГЕРБ Маноил Манев.

"Гласувах против, защото в България е в ход безпрецедентен опит за метеж срещу законното правителство, в което участват три групи хора. Първата е самоизяждащата се БСП. Тя се опитва да спаси от възмездие създадената от нея мафиотска олигархия. Във втората група попадат както отхвърлени от обществото политически маргинали, така и добре мотивирани ултраси, чиято задача е хаос и кръв по време на метежа. В третата група са видимо интелигенти хора, които още на втория ден от протеста се разграничиха от първите две групи и той придоби по-демократичен вид", коментира депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски.

Той отправи апел към последната спомената от него група хора.

"Формулирайте час по-скоро вашите представи за по-добър живот и техните измерения, подложете ги на демократично обществено обсъждане и създайте собствен политически проект. Истинската демокрация не се гради с насилие и кръв, а чрез бюлетините, които ще подадете", заяви още той от трибуната на НС.

Депутатът от БСП Валери Жаблянов на свой ред заяви, че трябва да бъде наложено необходимото наказание на Спас Гърневски поради характера на неговите изказвания.

"Искам да обърна внимание върху това, че трябва да накажете г-н Гърневски за квалификациите, които раздаде на държавния глава, на опозицията, на председателя на най-голямата опозиционна партия и на народните представители от тази партия", заяви Жаблянов.

"Изказването на г-н Гърневски беше писмено, което още повече утежнява неговото провинение. Това означава, че той съвсем съзнателно всичките тези квалификации, след като ги е премислил, ги е написал на лист с дълбокото си убеждение, че това е така. Това не са случайно изпуснати думи на трибуната", добави той.

За да бъдат разбрани мотивите за вота и тези на повечето протестиращи, Жаблянов призова да се направи дълбок управленски, политически и социален анализ.

В заключение от БСП призоваха парламентът трябва да работи единствено до приемане на машинното гласуване, а след това се разпусне. Въпреки че подкрепиха БСП и вота на недоверие, нито един от депутатите на ДПС не взе думата за изказване.

Вижте повече в репортажа на Милена Енчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
БСП се излагат с тея вотове вече. Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Изобщо не се изненадах Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Николай Колев
преди 3 години
Поместете пълните текстове на пасквилите на Маноил и Спас! Особен на последния! Сигнализирай за неуместен коментар