България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

ГЕРБ се консолидира, парите от ЕС увеличават интереса към властта

Коментар на  политолога Стойчо Стойчев и политическия анализатор Слави Василев 

21.07.2020 | 08:36 Редактор: Тодор Петров

Депутатите трябва да решат дали правителството на Бойко Борисов остава на власт. Те ще гласуват вота на недоверие, внесен от БСП на тема "корупция".

"Вотът по-скоро няма да мине, по-скоро е символичен акт. Ако правителството се предаде на този вот, това означава да потвърди всички обвинения, които идват. Надали ГЕРБ ще искат да си го причинят", заяви политологът Стойчо Стойчев в студиото на "България сутрин".

По думите му малките партии нямат интерес от предсрочно прекратяване на парламента, тъй като няма да влязат в следващия такъв.

"Ако ще се прави ремонт на кабинета, трябва да е цялостен - целият кабинет да бъде сменен, включително министър-председателят. Доброто послание би било да се смени целият състав, и то с хора, които протестът одобрява", каза още Стойчев.

Политическият анализатор Слави Василев е на мнение, че стратегията на управляващите да печелят време е проработила, ако се съди по броя на хората, които са на площадите и протестират. 

"Вотът на недоверие няма да мине, едва ли може да очакваме депутат от ГЕРБ да подкрепи вота", отбеляза той пред Bulgaria ON AIR и добави, че не очаква оставки в правителството, тъй като по думите му управлението се е консолидирало. ГЕРБ ще останат на власт, убеден е Василев.

Тази сутрин премиерът Бойко Борисов обяви, че при по-малък бюджет в ЕС страната ни ще получи повече пари - общо около 29 млрд. евро през следващите няколко години.

"Това още повече ще увеличи интереса към властта на хората, които искат да свалят това правителство, защото ще имат едни 60 млрд., които да харчат допълнително. Плановете бяха за доста по-малки суми. Всички мераклии за власт започват да виждат тези милиарди да плуват във въздуха, включително и г-н президентът", коментира Стойчо Стойчев.

И уточни, че тези средства може да се отпускат при по-строги механизми.

Според Слави Василев това е добра новина за България, но няма общо с мотивите на хората да протестират срещу кабинета "Борисов"

"Премиерът има желание да го представи като много голяма негова заслуга. Това е по-скоро консенсусно мнение на големите плащачи в ЕС, че на България трябва да ѝ се помогне като най-бедна страна", смята политическият анализатор.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
ааа, доцент Стойчо гербаджията...е щом той така казва... Сигнализирай за неуместен коментар