След остри нападки: Гласуват утре вота на недоверие

Премиерът Борисов така и не се появи в пленарната зала

20.07.2020 | 11:44 Редактор: Тодор Петров

Депутатите ще гласуват утре вота на недоверие към правителството. Заседанието ще се проведе в 11:30 ч. Това решиха гласувалите 177 народни представители - 176 гласа "за", 0 "против" и един "въздържал се". 

Дебатите в пленарната зала очаквано преминаха във взаимни нападки между опозицията и управляващите, докато пред сградата на Народното събрание недоволни граждани организираха протест. 

От левицата на няколко пъти попитаха къде е министър-председателят Бойко Борисов и защо не присъства на дебатите. Председателят на парламента Цвета Караянчева всеки път им отговаряше, че самолетът на премиера все още не е кацнал след завръщането си от Брюксел.

От БСП настояха в пленарната зала да се появят и тримата министри, чиито оставки бяха поискани поради съмнение за връзки с ДПС. Караянчева обясни, че министрите са в отпуск, но малко по-късно Емил Караниколов и Владислав Горанов се появиха в парламента.

Това е вторият вот на тема корупция, който левицата внася в рамките на мандата. Предишният беше неуспешен.

"Огромните корупционни скандали за три години, които преброихме, са над 25. Почти всеки месец държавата се тресеше от един такъв: "Кумгейт", "Суджукгейт", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Може да нямаме достатъчно гласове за вота вътре, но отзвукът на този вот резонира в цялото общество", посочи депутатът от левицата Красимир Янков. 

От ГЕРБ пък обявиха, че винаги могат да подадат оставка, но не го правят, защото са отговорни към обществото. За пореден път беше намесено и името на държавния глава. 

"Два пъти сме подавали оставка, за някои дори това е най-лесния вариант, но ние сме отговорни пред хората. Личността на президента доказа, че той постигна немислимото – да разруши всеки един мост между институциите. Този човек иска цялата власт, аз не съм склонен да му я дадем", заяви на свой ред депутатът от ГЕРБ Александър Ненков.

Вижте повече в репортажа на Милена Енчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


2
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Сигурно е вдигнал кръвното...де жа вю... Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 3 години