Ковид-19 доведе до над 40% спад в приходите на общините

Кметовете теглят заеми, за да запълнят дупките в бюджета

23.07.2020 | 10:40 Редактор: Ралица Братанова
Ковид-19 доведе до над 40% спад в приходите на общините

Коронакризата изяде над 40% от собствените приходи на местната власт у нас. Това сочи анализът на Националното сдружение на общините в България. Изчисленията са само за първите два месеца от извънредното положение.

Загубите за общините надвишават 160 млн. лв. Другата прогноза на сдружението е, че планираните годишни ще се свият с около 11%. 

"Общините бяха натоварени и с всички разходи по прилагане на противоепидемичните мерки. По данни към края на месец май те възлизат на около 18 млн. лв. Това са средства, които няма как да са били планирани в общинските бюджети, нито има начин да бъдат компенсирани", коментира пред "Монитор" изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева.

Пандемията удари най-силно големите общини и това е разбираемо, тъй като там е концентриран бизнесът, който плаща данъци. Там са десетките затворени детски градини, за които не се плащат такси, неработещите заведения и много други дейности, които бяха замрели по време на извънредното положение. 

Имотните данъци, налозите за автомобили, патенти и други приходи на местната власт са паднали наполовина до края на май. Паднали са дори и парите от глоби, съобщават кметове. 

Удължаването на сроковете за издължаване на данък сгради и такса смет също отваря дупка в местните бюджети и затруднява изпълнението им. В най-оптимистичните прогнози местната власт ще успее да събере около 60% от местните данъци и такси.

Безлихвен заем от 705 000 лв. възнамерява да поиска от републиканския бюджет община Стара Загора, заради рязко намалели собствени приходи в резултат на коронавирусната пандемия. 

Към теглене на безлихвени заеми или такива с ниска лихва се насочиха и други кметове в страната, тъй като това е една от възможностите да се излезе от ситуацията. На подобни заеми ще разчитат голяма част от общините у нас. 

Кметството в Ловеч например ще тегли 1,3 млн. лева, за да компенсира загубите от коронакризата. Другият спасителен вариант е да се използват неизхарчени пари от държавната субсидия, наредени по други пера във финансовата рамка на съответната община.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК