Общинските бюджети със сериозен дефицит, кметове искат компенсации от държавата

Към края на април Столичната община отчита 90 млн. лв. по-малко приходи

27.05.2020 | 19:17 Редактор: Искра Ангелова

Сериозни дефицити в общинските бюджети. Приходите на общините са намалели наполовина след обявяването на извънредното положение. Констатациите са от проучване на Националното сдружение на общините в периода март-април. 

Кметове алармират, че за месец май общинските бюджети са на загуба и дефицитите трудно ще могат да бъдат покрити до края на годината, ако не получат финансови компенсации от държавата. Според проучването, собствените приходи на общините за този период са намалели с 41% спрямо миналата година, или с близо 160 млн. лв. като се очаква до края на май тези загуби да надхвърлят 200 млн. лв. 

При данъчните приходи се отчита срив от 45%. Най-засегнати са големите общини – областни центрове. 

Намалението в постъпленията идва най-вече след приетите разпоредби за отлагане с 2 месеца на сроковете за плащане на данъците върху недвижимите имоти и превозните средства – два от основните източника на приходи за общинските бюджети. 

Паднали са и приходите от данък-сгради, сделки и от туристическия, и патентния данък. Сериозно намаляват и постъпленията от такса смет – с 55 млн.лв. по-малко спрямо миналата година. Срив се отчита и при останалите местни такси - за детски градини и ясли, за ползване на пазари и тържища, за технически и административни услуги. 

На този фон местните управи са успели да свият разходите в края на април с едва 44 млн. лв. Според общинарите противоепидемичните мерки са натоварили общините с нови, непланирани дейности и разходи. 

Отчитат се 6 млн.лв. допълнителни разходи за двата месеца на извънредното положение, а към края на юни се очаква да достигнат 18 млн. лв. А в условията на корона кризата се увеличават и разходите за чистота. 

За периода март-април единствено са се увеличили приходите от дарения - ръстът им е със 137%.

Към края на април Столичната община отчита 90 млн. лв. по-малко приходи. 

"Истинската равносметка ще можем да направим юли месец, когато изтекат удължените срокове за 5% отстъпка за данък недвижими имоти, данък превозни моторни средства както и изместения срок за първа вноска за такса смет", каза зам.-кметът по направление "Финанси и здравеопазване" Дончо Барбалов.

От общината са категорични: ще работят за повишаване на приходите, но увеличение на данъците и таксите за софиянци няма да има, съкращения на служители – също. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Манчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК